Deense Koningin morgen halve eeuw op de troon

Door: Kees van der Made
13-01-2022

Het is morgen een feestelijke dag voor de Deense koningin. Ze zit dan vijftig jaar op de troon. Reden voor een feestje.

Koningin Margrethe II van Denemarken zit morgen vijftig jaar op de troon. Ze besteeg de troon na het overlijden van haar vader Frederik IX van Denemarken. Ze is een volle nicht van koning Carl Gustav XVI van Zweden en de doopmeter van koning Willem-Alexander.

Herdenkingsmunt

Een dergelijk jubileum moet natuurlijk gevierd worden. Dat gebeurt onder andere met een parlementaire viering en een kranslegging. Ook wordt er een herdenkingsmunt van vijfhonderd kronen uitgebracht. Daarop wordt de koningin met het gezicht naar rechts op de ene zijde afgebeeld. Op de andere zijde is het cijfer 50 acht keer te zien. De bevolking kan via internet felicitaties overbrengen. Een deel van de vieringen is verplaatst naar half september.

Donker randje

Aan de viering zit wel een donker randje. Haar zus, koningin Anne-Marie van Griekenland kan niet aanwezig zijn tijdens de kranslegging. Dat was eerder wel zo gepland. De man van Anne-Marie, koning Constantijn van Griekenland, is geïnfecteerd met het coronavirus. Koningin Anne-Marie en koning Constantijn is het laatste koninklijk paar van Griekenland, dat in 1973 werd afgezet. Het paar gebruikt de titels nog omdat dat mag volgens het verdrag van Wenen uit 1815.

Meer DenD