Deense koningin ontneemt kleinkinderen hun titels: ‘Het is een wraakactie’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Koningin Margrethe heeft besloten om vier van haar kleinkinderen de titel van prins en prinses af te nemen. Hoewel de Deense koningin beweert hen een dienst te bewijzen door hen ‘een vrij leven zonder koninklijke beperkingen’ te gunnen, denken royaltyexperts dat er meer aan de hand is. ,,Het is een wraakactie.”

Margrethe heeft bekendgemaakt dat de vier kinderen van haar jongste zoon Joachim hun titels moeten inleveren. Vanaf volgend jaar mogen zij alleen nog titels van graaf en gravin de Monpezat gebruiken.

‘Een vrij leven’

Alexandra, de ex-vrouw van Joachim en moeder van de twee oudste kleinkinderen, zegt dat de kinderen zich verstoten voelen en dat ze niet begrijpen waarom hun identiteit is afgenomen. Maar Margrethe beweert juist dat ze de kinderen een dienst bewijst door hen ‘een vrij leven zonder koninklijke beperkingen’ te gunnen.

Eerder frustreerde Margrethe haar echtgenoot Henrik door hem nooit de titel van koning te geven, maar alleen die van prins-gemaal. Een jaar na zijn dood besliste hij dat hij niet naast zijn vrouw begraven wilde worden, omdat hij volgens hem nooit gelijkwaardig was aan de koningin.

Wraak?

Dat Margrethe nu haar kleinkinderen hun titels afneemt, roept veel vragen op. Volgens Jakob Steen Olsen, royaltykenner van de Deense krant Berlingske, worden de geruchten over de slechte relatie tussen de koningin en haar jongste zoon Joachim alleen maar versterkt.

Ook koningshuisexpert Kim Bach denkt dat er meer speelt. ,,Er gaan al langer hardnekkige geruchten dat het ook niet meer botert tussen Joachim en zijn broer kroonprins Frederik”, vertelt ze in de krant Ekstra Bladet. ,,Hun moeder heeft duidelijk partij gekozen.”

Tags

KONINGIN MARGRETHE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie