Demente Marieke valt verkeerd bij kijkers en lotgenoten

Door: Tanja Brouwer
03-10-2018

Het personage Marieke de Moor in GTST heeft te horen gekregen dat ze aan een vorm van dementie lijdt. Ze wijdde haar vergeetachtigheid aan een burn-out, maar bleek toen de ziekte te hebben.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Bewustzijn

Het verhaal van Marieke in de soap valt totaal verkeerd bij patiënten met frontotemporale dementie, de form van dementie die bij Marieke is geconstateerd, en hun partners. ,,We zijn vooral verdrietig, omdat echt een verkeerd beeld van de ziekte wordt gegeven”, vertelt Margreet Mantel van FTD-lotgenoten tegen De Telegraaf. ,,Op zich vinden we het een goed initiatief om aandacht te besteden aan dementie en vooral deze vorm”, vertelt de vrouw van wie haar 56-jarige man lijdt aan die vorm van demente. ,,Maar dit is echt een gemiste kans. Met veel onjuistheden, men heeft zich onvoldoende in het ziektebeeld verdiept. ’Marieke’ noemt veelvuldig dat ze zo vergeetachtig is, ze heeft een enorm ziektebesef. En dat hebben patiënten met FTD niet. Ook mijn man is zich dat totaal niet bewust.”

Natuurgetrouw

De makers van de soap hebben gelijk gereageerd op de uitgesproken teleurstelling van FTD-lotgenoten. ,,Het is heel vervelend dat mensen hier zo boos op reageren. We hebben het personage Marieke als patiënt zo natuurgetrouw mogelijk proberen neer te zetten. En we zijn ook te rade gegaan bij Alzheimer Nederland. Het is zeker niet de bedoeling om patiënten en hun naasten te schofferen”, vertelt producent en scenarioschrijver Rohan Gottschalk aan De Telegraaf.

 

Meer DenD