Dementie-programma ‘Voor ik het vergeet’ hakt erin bij Angela Groothuizen

Filmpremiere Kenau
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Vanessa Bontje

Om te voorkomen dat ze teveel van zichzelf vergt, stort Angela Groothuizen (57) zich voor RTL 4 nu op sociale issues. De reeks ‘Voor ik het vergeet’, over relatief jonge mensen met dementie, is net begonnen maar hakt er behoorlijk in bij de voormalige Dolly Dot. „Het is ontroerend en mooi om te zien met hoeveel liefde de mensen worden omringd, maar soms is het zo schrijnend…”

 

”Het ging onder mijn huid zitten”

,,Het zijn zes portretten van mensen die op relatief jonge leeftijd, dat wil zeggen tussen de 31 en 65 jaar, zijn getroffen door dementie”, vertelt presentatrice Angela Groothuizen. ,,Veel van hen kampten al jaren met vage klachten die door hun leeftijd maar niet 1, 2, 3 konden worden verklaard. Dementie wordt immers vaak gezien als ouderdomsziekte. Maar als je nog niet bejaard bent en ermee wordt geconfronteerd, dan is het heel heftig. De een werd bijvoorbeeld ontslagen op het werk omdat het steeds moeilijker werd om te functioneren en een ander zag zijn huwelijk stranden.

”Het is niet belust op sensatie”

Het was een pittige reeks om te maken”, gaat Angela verder. ,,Want we moesten zoals ik dat noem ‘de bal volgen’. We wisten immers nooit hoe de mensen die we belichten eraan toe zouden zijn. De ene keer ging een opname plots niet door, de andere keer moest ik halsoverkop ’s ochtends vroeg mijn bed uit omdat het opeens wel kon. Als je goed kijkt, kun je dat soms ook zien in de opnamen. Tenminste, ik wel. Toen ik sommige stukjes terugzag, dacht ik: had je nou niet even een kam door je haren kunnen trekken? Maar dat maakt het programma tegelijkertijd ook zo mooi. Het is niet belust op sensatie maar juist op een documentaire-achtige manier in beeld gebracht. Het is bedoeld om inzicht en bekendheid aan jonge mensen met dementie te geven.”

De makers trokken er maar liefst vijftien maanden voor uit om de mensen te volgen. ,,Van alle mensen in onze portretten ben ik onder de indruk geraakt”, vertelt Angela. ,,Neem het echtpaar Herma en Nico, met wie we mee op reis gingen. Omdat Nico door FTD (fronto temporale dementie, red.) niet meer zoveel zegt, vertelde Herma hoe het hen allemaal was vergaan de voorbije jaren. Terwijl je denkt dat hij er ‘al lang al niet meer bij is’, zie je op een zeker moment toch dat hij wel van alles voelt. Op een zeker moment begon hij zelfs te huilen. Ik vond dat heftig.

„Af en toe is het kantje boord”

En als ik kijk naar Ad, het Brabantse rekenwonder dat grote geldtransacties deed in de financiële wereld totdat het door sluimerende dementie gigantisch misging en werd ontslagen. Zijn leven is volledig op de kop gegaan en dat zet me wel aan het denken. En eerlijk gezegd ging het ook wel onder mijn huid zitten, omdat het me zo raakte.”

Daarbij besefte Angela tijdens het draaien van haar programma dat ze beter om zichzelf moest gaan denken. ,,Ik jureerde in ‘Holland’s Got Talent’, presenteerde met Albert Verlinde ‘RTL Live’, was ook te zien in ‘It takes 2’, maakte ‘Voor ik het vergeet’ én stond in het theater. Dat was te veel van het goede. Ik moest op de rem trappen, want ik dreigde over het randje van de afgrond te kieperen. Dat is me al eens overkomen en dat wil ik niet nog een keer meemaken.

Albert Verlinde en Angela Groothuizen
Albert Verlinde en Angela Groothuizen

Daarom besloot ik me te concentreren op televisieprogramma’s en ben ik met mijn man Rob en dochter Lola in januari een maand op vakantie gegaan. Ik moest gewoon opladen. Nu gaat het beter, maar af en toe is het nog kantje boord. Gelukkig herken ik de eerste signalen van vermoeidheid en het moment dat ik in mijn reserve-energie zit eerder dan vroeger. Ook Rob zegt het dan tegen me. Ik ben natuurlijk geen twintig meer.”

Het programma past Angela als een handschoen en heeft nu al geresulteerd in een nieuwe reeks. ,,Weer een serie met een sociaal thema, maar dan over een andere aandoening. Nóg heftiger, maar net zo respectvol en met liefde gemaakt. Het zet aan tot denken over de dingen die er écht toe doen in het leven.”

Fotocredit (bij studiofoto): William Rutten

Tags

ANGELA GROOTHUIJZENDEMENTIEINTERVIEW

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck