Krijgt Denemarken binnenkort eigen ‘Máxima’?

Door: Tanja Brouwer
28-03-2019

Veel Denen denken dat er binnenkort een troonwisseling plaatsvindt. Hun koningin Margrethe (78) zal volgens hen spoedig aftreden en haar zoon Frederik (50) het stokje overnemen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Vertrouwen

Die geruchten zijn ontstaan nadat koningin Margrethe haar zoon en kroonprins Frederik meenam op staatsbezoek. Het is de eerste keer dat dit gebeurt. Samen gingen ze naar Argentinië. Ook eerdere uitspraken van de Koningin doen vermoedden dat ze genoeg vertrouwen heeft in haar zoon om de troon aan hem af te staan. ,,Ik heb veel vertrouwen in hem. Frederik is klaar voor de baan. Hij is volwassen en getalenteerd.” Als Frederik inderdaad Koning wordt, betekent dat dat zijn vrouw Mary Donaldson zichzelf koningin mag noemen. Ze is afkomstig uit Australië en is net zoals ‘onze’ Máxima helemaal ingeburgerd.

Hendrik

Toch lijkt de kans klein dat Frederik binnenkort wordt gekroond tot Koning van Denemarken. Margrethe heeft namelijk ook laten weten dat ze er niet aan moet denken om voor haar overlijden afstand te doen van de troon. ,,Je kunt natuurlijk niet in de toekomst kijken, maar zo denk ik erover. Het is een positie die je houdt zolang je leeft, zoals mijn vader deed en mijn grootvader.” De kans bestaat dus dat kroonprins Frederik zijn moeder alleen maar gezelschap hield. Vorig jaar overleed haar man prins Hendrik, en sindsdien is ze dus alleen.

 

Meer DenD