Desinteresse ‘voetbalfans’ ministers Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen

Door: Jos La Grande
20-09-2019

Kamervoorzitter Arib had de overige 149 leden bij het begin van de Algemene Politieke Beschouwingen woensdagochtend nog zo gewaarschuwd: het hele land kijkt mee.

Maar wat doen de excellenties op de avond van de tweede dag als hun baas premier Rutte antwoorden geeft aan de geachte vaardigden? Ze kijken naar voetbal: PSV en Feyenoord speelden hun Europacup-wedstrijden.

Pijnlijk vooral voor het gezag van Justitie-minister Grapperhaus, die na de aanslag op advocaat mr. Durk Wiersum extra maatregelen aankondigde om de Mocro-mafia aan te pakken. Een minister is ook maar een mens, maar als leden van het kabinet niet eens meer geinteresseerd zijn in wat de minister-president heeft te vertellen, waarom dan wel de leden van de Tweede Kamer of laat staan de Nederlanders.

De twee bewindslieden deden wat half Nederland deed ’s avonds: voetballen kijken en Netflixen.

Ministers en staatssecretarissen klagen achter de schermen altijd al over hun ‘nutteloze’ aanwezigheid tijdens deze jaarlijks marathon. Ze zitten eerbij en kijken naar het debat. Als het om een onderwerp dat hen raakt, letten ze op. Daarnaast wordt er volop ‘gecommuniceerd’. Vroeger verliep dat vooral vja de Kamerbode, die kattebelletjes bezorgde bij leden van het parlement. Nu gaat het via de moderne communicatiemiddelen.

De camera-opnames, waardoor duidelijk werd dat Grapperhaus en Van Nieuwenhuizen, voetballen keken, komen hen niet goed uit. Het zal ze een schrobbering opleveren van Mark Rutte. Want desinteresse van bewindslieden, notabene op het moment dat het land in beroering is vanwege ‘de aanslag op de rechtsstaat’ met de liquidatie van advocaat Wiersum, is een slecht signaal.

Meer DenD