Dieren: Overprikkeling bij pups

||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

 De gekke 5 minuten 

Een van de meeste gestelde vragen door een puppy-eigenaar: ,,Hoe komt het toch dat onze pup ‘s avonds zo overactief is?” Hij rent door de kamer, bijt overal in en lijkt totaal niet bereikbaar. Straffen helpt niet en afleiden met een speeltje werkt maar heel even…. 

Veel mensen denken dat ze meer moeten wandelen of spelen met hun pup, omdat hij zijn energie niet genoeg kwijt kan.  

Het tegendeel is vaak waar. Grote kans dat het emmertje’ van uw pup ’s avonds vol is. Hij heeft veel indrukken en nieuwe ervaringen opgedaan. Het kost tijd om deze te verwerken. Als hij daarbij weinig rustmomenten heeft gehad, heeft dat invloed op zijn gedrag.  

De pup raakt overprikkeld en kan bij wijze van ontlading overactief gedrag vertonen. Bijvoorbeeld rondrennen, bijten in voorwerpen of handen, (op)springen, zijn staart najagen of overmatig blaffen. Vergelijk het met kleine kinderen die gaan drammen en zeuren tegen bedtijd omdat ze moe zijn. 

 Het heeft geen zin om de pup hiervoor te straffen. Als u zich kwaad maakt en naar de pup schreeuwt of hem lichamelijk corrigeert wordt de opwinding bij de pup juist groter. Ook is de kans aanwezig dat de pup angst voor u gaat ontwikkelen omdat hij de correctie niet begrijpt. Probeer rustig te blijven en geef de pup een time-out door hem ergens in een aparte ruimte of in de bench te zetten. 


 

Tips om met overprikkeling om te gaan 

 Socialiseren met mate 

Het is belangrijk dat de pup op jonge leeftijd met veel verschillende mensen, honden, dieren en omgevingsfactoren zoals verkeer in aanraking komt. Zo leert de pup dat andere wezens en voertuigen bij zijn omgeving horen en dat hij hier niet bang voor hoeft te zijn. Overdrijf dit echter niet! Naar de hondenschool, naar de stad en ’s avonds nog op bezoek bij de buren, is voor menige pup echt teveel. Meteen een drukke kermis, winkelstraat of markt bezoeken is ook niet aan te bevelen. Begin met rustige plaatsen en bouw dit langzaam en gedoseerd op. 

Voldoende rust 

Zorg dat uw pup voldoende rust krijgt en dat zijn slaapplaats op een rustige plek in huis staat. Wissel activiteit af met rust. Toont de pup overprikkeld gedrag? Zet hem bij voorkeur in zijn bench, negeer protesten als piepen of janken. Meestal valt hij binnen 5 minuten in slaap. Overigens vertonen pups soms ook onrustig gedrag als ze druk op hun blaas of darmen voelen. Zet de pup daarom altijd even buiten voordat u hem in de bench doet. 

Verantwoord spel 

Doe wilde (trek)spelletjes met mate. Sommige honden kunnen door spel hoog in de opwinding komen en ongecontroleerd gedrag vertonen. Stop het spel daarom tijdig als u merkt dat uw pup bijvoorbeeld gaat bijten en/of door het dolle heen raakt. Bied daarvoor in de plaats iets aan waar uw hondje zich op een rustige manier mee kan vermaken. Vul bijvoorbeeld een Kong of voerbal, of verstop voertjes in een snuffelmat. Op een goede hondenschool kan u leren hoe u op een verantwoorde manier met uw pup speelt. 

 


DierenheldFemke Pasquino-de Harde
Matching voor mens & dier 

,,We gaan steeds bewuster leven. Hierbij hoort ook een verantwoorde keuze maken als het gaat om een huisdier. Het gaat minder om uiterlijkheden/rassen maar meer om het verhaal en het goed willen zorgen voor je dier. Daarom vond ik het een goed idee om een online matchingsite voor mens en dier te beginnen waarbij ook rekening gehouden wordt met de wensen en het karakter van beiden.
We willen het beste voor ons dier. Het is dan ook heel verdrietig als huisdier en baasje niet samen kunnen blijven. Denk aan mensen die ernstig ziek zijn of gaan scheiden. Voor hen is Stichting Verhuisdieren een uitkomst waar ze een serieuze kandidaat voor hun huisdier kunnen vinden zonder dat het dier naar een asiel hoeft. Zo vinden mensen die op zoek zijn naar een hond vinden het prettig als ze weten waar hij vandaan komt en vragen kunnen stellen over zijn verleden.
Ook als je niet genoeg tijd hebt voor je huisdier, tijdens de vakantie een oppas zoekt of een periode niet voor je huisdier kunt zorgen, kunt u bij Verhuisdieren terecht.  Via oppasdieren komen de eigenaren met oppassers in contact. Dit kunnen vrijwilligers zijn of professionele oppassers.  

Kijk voor meer informatie of donaties op: www.verhuisdieren.nl 

Fotografie: Bart Honingh, visagie Linda Huiberts 

 


Natcho en Destino 

,,Hallo, mijn cavia heet Natcho en ik heet Destino Hoopman en ben bijna 8 jaar. Ik heb mijn cavia gekregen op eerste kerstdag. Hij was pas 8 weken oud. Mama heeft mij daar heel erg mee verrast.  

Ik knuffel en speel elke dag met Natcho. Hij maakt dan heel leuke geluidjes (dit betekent dat hij het erg naar zijn zin heeft). Hij maakt ook bokkensprongen als hij los mag lopen in huis.  

En als het warm weer is, zet ik hem ook in een bakje met water. Ik houd hem dan natuurlijk goed vast en het is maar een klein laagje. Ook gooi ik dan zachtjes wat water op zijn mooie vacht. Hij vindt dat zo lekker.  

Soms bijt hij mij wel, maar dat komt omdat ik hem dan te veel kusjes geef in zijn gezicht. Oh ja, ik ben op zijn naam gekomen omdat ik heel veel van chips hou.” 

Groetjes van Destino Hoopman uit Zoetermeer. 

Tags

DIERENPUPSTINLEY

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck