Dieuwertje Blok angstig om zieke echtgenoot

Dieuwertje Blok angstig om zieke man
Door: Charlotte Wijnen
01-12-2022

Na meer dan twintig jaar vindt Dieuwertje Blok het nog altijd leuk om het Sinterklaas-journaal te presenteren. Toch werd deze leuke baan dit jaar overschaduwd door de zorgen om haar man Peter de Bie, die hartpatiënt is.

Dieuwertje Blok is al sinds 2001 het gezicht van het Sinterklaas-journaal. Maar achter haar vrolijkheid gaat een groot verdriet schuil: ze is elke dag bang dat ze haar man Peter thuis levenloos aantreft.

‘Bang dat ik hem ergens vind’

,,Mijn man heeft al veel dotter- en stentbehandelingen ondergaan”, vertelt Dieuwertje op de website van de Hartstichting. ,,Ik ben ondertussen de tel een beetje kwijt geraakt. Ook heeft hij een ICD, een apparaatje dat ingrijpt als er een gevaarlijke ritmestoornis ontstaat. In het dagelijks leven heeft hij er best veel last van dat zijn hart minder goed functioneert. Hij moet veel inleveren op de kwaliteit van leven.”

Toch is Peter niet angstig, maar juist heel levenslustig. Dat vindt Dieuwertje zelf moeilijk, zo vertelde ze in gesprek met de Volkskrant. Ze is behoorlijk angstig. ,,Ik denk heel vaak: oh, leeft hij nog wel? Dan haalt hij bijvoorbeeld een tijdje geen adem in bed en dan schrik ik me dood. Of ik kom ’s avonds niet laat thuis en dan is alles donker binnen terwijl de auto voor de deur staat. Dan ben ik bang dat ik hem ergens vind.”

Traumatisch

Die angst heeft ze niet voor niets: ruim een jaar geleden werd ze midden in de nacht wakker en zag ze Peter op de rand van zijn bed zag zitten. ,,Ik kon al niet meer met hem communiceren. Hij was net geopereerd en bleek inwendige bloedingen te hebben. Niet veel later stond hier een ambulance, politie en brandweer voor de deur”, aldus Dieuwertje.

Het was een traumatische ervaring. ,,Grote paniek, angst, dat was op het randje. Ik dacht echt: hij glijdt onder mijn handen vandaan. Het is een geluk dat ik altijd heel licht slaap bij hem, ik voel het altijd als er iets niet klopt. Of altijd… tot nu toe. Laat ik hopen dat dat zo blijft.”

Meer DenD