Dinand Woesthoff op zijn knieën voor ‘icoon’ Willeke Alberti

Dinand Woesthoff had maandagavond de eer om de Edison Oeuvreprijs te overhandigen aan Willeke Alberti. De zanger ging tijdens de uitreiking op zijn knieën en maande iedereen in de zaal tot stilte.

“Als het dan om een muziekprijs en om de muziek gaat, vind ik het belangrijk dat iedereen even focust op waarom we er zijn”, zei Dinand tegen BuzzE over zijn oproep aan het publiek. “En bij een oeuvreprijs en voor zo’n icoon dan moet iedereen even dimmen gewoon. En dat deden ze ook.”

Vooraf had de voormalig zanger van Kane niet bedacht dat hij op zijn knieën zou gaan. “Maar in dat moment voelde het als the right thing to do en ik denk dat het nodig was. Zij is gewoon sensationeel. Hoe zij is als zangeres, de liedjes die zij heeft gemaakt. De meeste mensen kunnen niet eens in haar schaduw staan. Ze is echt een icoon.”

Willeke kreeg de oeuvreprijs voor haar bijdrage aan de Nederlandse muziekcultuur. Dat Dinand haar het beeldje mocht uitreiken, vond hij een enorme eer. “Haar muziek zit echt in ons collectieve geheugen. Als je die stem hoort, weet je gelijk: dat is er maar één en dat is zij.”

 

BuzzE