Directeur KRO-NCRV wil Ongehoord Nederland uit het bestel

Door: DitjesDatjes
22-09-2022

Directeur Peter Kuipers van KRO-NCRV wil dat Ongehoord Nederland per direct uit het bestel wordt gezet. Een woordvoerder van omroep KRO-NCRV bevestigt berichtgeving van de NRC hierover.

Kuipers zegt in een donderdag verschenen interview met de krant onder meer dat de omroep “journalistieke bagger” maakt. De omroepbaas doet de uitspraak naar aanleiding van het veelbesproken racisme-item uit de uitzending van Ongehoord Nieuws van vorige week. “Wat nu nodig is, is waar het bij de entree van Ongehoord Nederland aan ontbrak: bestuurlijke moed, bij het ministerie en de leiding van de publieke omroep. We kunnen wel wachten tot er wéér een rapport komt, excuses en rectificaties eisen of met nóg een sanctie komen. Maar als we eerlijk zijn, dan weten we genoeg.”

Het is de eerste omroep die een dergelijke oproep doet. Samen met andere oproepen van de NPO, zoals BNNVARA en AVROTROS, sprak de KRO-NCRV eerder wel al zijn afkeur uit over het item van Ongehoord Nederland. In een gezamenlijke verklaring stelden zij onder meer dat in het filmpje “middels taal en beeld een valse, racistische boodschap wordt verkondigd die wij gezamenlijk kwalificeren als onjournalistiek, onethisch en in strijd met de kernwaarden van de NPO”.

Recordaantal klachten

In het desbetreffende item vorige week waren video’s te zien waarin zwarte mensen witte mensen aanvielen, zonder context of toelichting. De beelden werden getoond om een “op sociale media minder belicht aspect van racisme” te laten zien, zo legde presentatrice Raisa Blommestijn uit. Op de uitzending kwam veel kritiek. De Ombudsman van de NPO liet weten dat er een recordaantal van bijna 1700 klachten is binnengekomen. Klagers vinden het item onder meer racistisch en discriminerend.

Het bestuur van Ongehoord Nederland liet weten niemand met het item te hebben willen beledigen. “Van racisme, discriminatie of het oproepen tot geweld moeten wij niets hebben en wij nemen als omroep afstand hiervan.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD