Dít is de pijnlijkste misser aan de talkshowtafel!

Matthieu weet iets over talkshowmissers
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Matthieu Slee

Hélène Hendriks verving deze week een zieke Johnny de Mol als presentator van ‘HLF8’ op SBS6. De kijkers waren opgetogen. Zo blijkt maar weer: presenteren is een vak. Toch wordt de kijker telkens weer opgescheept met talkshowhosts zonder voldoende journalistieke bagage.

Talkshows te over in Nederland. Maar de keuze voor de talkshowhost is soms onbegrijpelijk. Natuurlijk hebben we vakmensen als Eva Jinek, Sven Kockelmann, Jort Kelder, Welmoed Sijtsma, Tijs van den Brink en Fidan Ekiz (deze opsomming is uiteraard niet compleet), maar om onduidelijke redenen wordt ook met enige regelmaat de kans geboden aan journalistieke dilettanten.

Blamage!
Amateurs die er overduidelijk zitten vanwege… Ja, waarom eigenlijk? Dat Johnny de Mol SBS6-talkshow HLF8 van zijn vader mag presenteren, snap ik (alhoewel SBS6 best meer kijkers kan gebruiken). Maar hoe zit dat met BN’ers aan andere takshowtafels? Trouwe Op1-kijkers herinneren zich nog Paul de Leeuw. Volgens BNNVARA was De Leeuw destijds aangetrokken om de kijkers een luchtig vrijdagavondgevoel te geven. Het was lachwekkend. Een blamage! Werkelijk tenenkrommend.

Helaas zit er nóg een amateur bij Op1: Giovanca Ostiana, van oorsprong zangeres en tekstdichter. AD-recensent Angela de Jong schreef eerder over Giovanca: ‘Haar gestuntel, waarbij ze geen idee had wie er aan tafel zaten en wat ze wilde vragen, waarna collega Tijs van den Brink het gesprek overnam, was niet alleen vernederend voor haar, maar ook voor de kijker. Beste NPO, erken dat het presenteren van een talkshow een vak is dat niet iedere persoon beheerst.’

Neergesabeld
Giovanca liet deze week weten alle kritiek als vervelend te hebben ervaren. „Ik werd op sociale media compleet neergesabeld. Ik was er doodziek van. Dacht ik alles te hebben gehad, werd het nóg erger.” Maar waarom doet ze zichzelf dit dan aan? Giovanca heeft in haar eigen vakgebied werk genoeg (ze brengt binnenkort een muzikale ode aan haar idool Diana Ross) en wordt door haar fans zeer gewaardeerd.

Als de NPO met ‘andere gezichten’ verrassend uit de hoek wil komen, denk dan ook eens aan al die jonge talenten die een journalistieke scholing hebben genoten en die staan te trappelen om aan het werk te gaan. De tijd dat we dachten dat BN’ers per definitie multi-talenten zijn die allemaal kunnen acteren, presenteren, (kinder)boeken schrijven, schilderen, zingen en fotograferen ligt hopelijk toch achter ons.

Giovanca heeft als motto: ,,Schoenmaker, blijf níét bij je leest.” Het spijt me, maar daar denk ik toch echt heel anders over. Maar wat vindt u? geef u mening via onderstaande poll.

Klik HIER voor de vorige column van Matthieu Slee

[poll id=”61″]

Tags

EVA JINEKFIDAN EKIZGIOVANCA OSTIANAHÉLÈNE HENDRIKSJOHNNY DE MOLJORT KELDEROPPAUL DE LEEUWSVEN KOCKELMANNTIJS VAN DEN BRINKWELMOED SIJTSMA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck