‘Dit is de reden waarom Angela Merkel zo trilt’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lola van Leeuwen

Het is bijna niemand ontgaan dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel zo hevig trilde de laatste tijd. Velen maken zich zorgen om de gezondheid van Merkel. Nederlandse neuroloog Chris van der Linden is er heilig van overtuigd te herkennen wat de oorzaak hiervan is.

9,7 miljoen keer bekeken

De beelden gingen de hele wereld over. Een trillende Angela Merkel tijdens het spelen van Duitse volkslied ter gelegenheid van het bezoek van de nieuwe Oekraiense president Selenski. En dit was niet van de kou, het was namelijk zo’n 30 graden. Daarna nogmaals bij een plechtigheid in Berlijn. Dit was tijdens de ontmoeting met president Frank-Walter Steinmeier. Ruim 9,7 miljoen hits levert de zoekopdracht ‘Angela Merkel shaking’ op.

Overduidelijk

Voor de Nederlandse neuroloog van der Linden, die ook te zien was bij ‘Topdokters’ in België, is het overduidelijk. ,,Dit is zo klassiek dat iedere neuroloog die gespecialiseerd is in bewegen, orthostatische tremor ziet.” zegt hij met volle overtuiging tegen AD. Van der Linden, werkzaam in het AZ Sint-Lucas ziekenhuis in het Belgische Gent, kan zich niet voorstellen dat een Duitse neuroloog dit niet opgepikt heeft.

Orthostatische wat?

Orthostatische tremor, ook wel bekend als OT, is een zeldzame aandoening waarbij mensen last hebben van trillen van de benen tijdens het staan. Orthostase staat voor klachten die ontstaan tijdens het rechtop staan. Tremor is het medische woord voor trillen.

AMC zegt niets…

Het AMC Amsterdam is gespecialiseerd in bewegingsstoornissen maar spreekt zich niet uit over een diagnose bij Merkel. In tegendeel tot neuroloog Chris: ,,Natuurlijk kunt u zeggen: maar Merkel is niet uw patiënt, hoe kunt u die diagnose stellen? Voor neurologen gespecialiseerd in bewegingsstoornissen is het heel normaal om te diagnosticeren aan de hand van beelden.” Bij een jaarlijks congres worden er video’s getoond van patiënten met trillingen om deze gevallen te bespreken. Volgens hem zijn de trillingen van Merkel zó herkenbaar dat haar video niet eens getoond zal worden.

Tags

AANDOENINGANGELA MERKELANGELA MERKEL SHAKINGBONDSKANSELIERMEDISCHMERKELNEUROLOOGORTHOSTATISCHE TREMOROTTRILLEN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck