,,Dit verlangde Michael van ons…”

Michael Jackson

Er waren al jarenlang geruchten en rechtszaken. Dat Michael Jackson vaak het gezelschap van kinderen zocht, is geen nieuws. Maar de documentaire ‘Leaving Neverland’ laat niets heel van het imago van de King of Pop. Tot woede van zijn familie.

In de documentaire ‘Leaving Neverland’ doen twee (naar eigen zeggen) misbruikslachtoffers hun verhaal. James Safechuck en Wade Robson schetsen een ontluisterend beeld van Michael Jackson. Willekeurige voorbeelden van hun bekentenissen: ,,Het voelde niet raar om samen met hem in een bed te slapen.” En ,,We hadden een trouwceremonie. Ik kreeg zelfs een trouwring.” Maar er zijn ook uitspraken die explicieter zijn. ,, Hij gaf mij juwelen als beloning voor de seksuele handelingen die ik bij hem verrichtte.” Of: ,,In Neverland hadden we elke avond seksueel contact.” En: ,,Ik moest van hem vooroverbuigen, terwijl hij achter mij stond…”

,,De magie van de King of Pop”

De familieleden van de slachtoffers beweren dat ze niet op de hoogte waren van het misbruik. De toen nog jonge kinderen zouden door Michael onder druk zijn gezet om te liegen over hun sekscontacten.  Volgens Michael zou niet alleen híj achter de tralies belanden, maar ook zij omdat ze eraan hadden meegedaan. Toen het eerste deel van de documentaire Leaving Neverland op HBO in première ging, zette de familie Jackson de concertfilm Live in Bucharest: The Dangerous Tour van Michael op YouTube. ,,Mis de magie van de ‘King of Pop’ niet”, zo werd meegedeeld via het Twitter-account van de in 2009 overleden zanger. Leaving Neverland is inmiddels verkocht aan 130 landen. Ook aan Nederland. Hier is de documentaire aanstaande vrijdag te zien bij NPO3.