Diversiteit speelt grote rol in nieuw tv-seizoen Zappelin en Zapp

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Ook voor de allerkleinste NPO-kijkers speelt diversiteit een grote rol in het komende televisieseizoen. In het nieuwe seizoen wordt op verschillende manieren uitgelegd dat “iedereen anders is, maar iedereen erbij hoort”, zegt Robert Fortuijn, de netmanager van NPO Zapp en NPO Zappelin, de kinderblokken van NPO.

NPO Zappelin moet de kleinste kinderen (tot 6 jaar) vooral een veilige en leerzame omgeving bieden. Er worden zo’n tien nieuwe series toegevoegd aan het aanbod. Daarin komen ook inclusiviteit en diversiteit uitgebreid aan bod. “Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen om kinderen te leren dat iedereen anders is. En dat dat heel normaal is”, aldus Fortuijn.

De netmanager benadrukt dat dat wel op een natuurlijke manier moet gaan, juist omdat het niet te groot gemaakt moet worden dat iemand anders is. “Zo komt er een nieuwe animatieserie, Jojo en Ouma, waarin het leven van een Surinaams gezin wordt gevolgd. Noraly Beyer spreekt de stem van Ouma – wat Surinaams is voor oma – in.

Lhbtiq+-gemeenschap

Genderdiversiteit, waarmee de lhbtiq+-gemeenschap wordt bedoeld, is voor de allerkleinsten moeilijker in een programma te stoppen, denkt Fortuijn. “Die snappen nog niet helemaal wat dat inhoudt, omdat ze gewoon te jong zijn.” Bij de wat oudere kinderen, op NPO Zapp, (6 tot 12 jaar) kan dat dan weer wel heel goed. “We krijgen bijvoorbeeld een tweede serie van het programma Nikkie’s Make-up Cup”, zegt Fortuijn. Het programma wordt gepresenteerd door YouTuber Nikkie de Jager, die in januari vorig jaar uit de kast kwam als transgendervrouw. Het aanbod in programma’s over genderdiversiteit is nog niet heel breed, maar over verdere plannen met betrekking tot het onderwerp wordt nagedacht.

De nadruk ligt in het komende televisieseizoen bij NPO Zapp en NPO Zappelin op een natuurlijke aanpak. “We willen niet belerend overkomen of onderwerpen brengen alsof ze heel raar zijn”, sluit Fortuijn af. “Je moet het onderwerp ergens in verwerken en kinderen zo laten beseffen: hé, dit is ook eigenlijk heel normaal.”

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck