Doek valt definitief voor NPO-talkshow Op1

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Vanuit Hilversum wordt donderdag de allerlaatste aflevering van Op1 uitgezonden. In een gezamenlijke uitzending van de omroepen WNL, EO en Omroep MAX blikken alle huidige presentatoren van de talkshow terug op de afgelopen vierenhalf jaar. In december 2023 werd bekend dat het programma voor de zomer zou gaan stoppen.

Op1 begint op 6 januari 2020 als vervanger van de talkshows Pauw en Jinek, die eerder afwisselend op de late avond van NPO 1 te zien waren. Nieuw is dat de talkshow deze keer wordt gemaakt door verschillende omroepen. In eerste instantie is dat naast WNL, EO en Omroep MAX ook BNNVARA. In de zomer van 2020 doet de VPRO tijdelijk mee en in 2021 levert ook de KRO-NCRV in het weekend een duo.

Vanuit de verschillende omroepen is de presentatie van de talkshow in handen van vijf dagelijks wisselende duo’s. Onder anderen Erik Dijkstra en Willemijn Veenhoven namens BNNVARA, Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink namens de EO en Sander Schimmelpenninck en Welmoed Sijtsma namens WNL bijten in die eerste periode het spits af. In de loop der tijd vinden er flink wat veranderingen plaats. In totaal spreken 28 verschillende presentatoren de kijker vanachter de Op1-tafel toe. Van de oorspronkelijke duo’s is alleen het Omroep MAX-koppel Charles Groenhuijsen en Carrie ten Napel tot het einde samengebleven.

BNNVARA

In de zomer van 2023 maakt BNNVARA bekend om “verschil van inzicht over de aansturing en invulling van het programma” per 1 augustus uit de samenwerking te stappen. De aanleiding is een conflict tussen een eindredacteur van producent TVBV en overkoepelend hoofdredacteur Bert Huisjes (WNL). De Volkskrant schrijft op basis van gesprekken met (oud-)medewerkers dat het al langer zou rommelen achter de schermen. Huisjes meldt kort daarna eind 2023 te stoppen als aanspreekpunt van de talkshow, een besluit dat hij al eerder genomen zegt te hebben. Er komt geen nieuwe omroep in de plaats van BNNVARA.

Begin december lekt via het AD uit dat de NPO helemaal wil stoppen met Op1. De betrokken omroepen waren daar op dat moment nog niet van op de hoogte. In de uitzending van die avond stelt Groenhuijsen van WNL dat het nieuws hen “rauw op het dak” was gevallen. Een dag later bevestigt de NPO dat half 2024 het doek voor Op1 zou gaan vallen. BNNVARA is gevraagd om na de zomer het tijdslot op de late avond van NPO 1 over nemen met een nieuwe talkshow.

 

BuzzE

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck