Donald Trump dendert door Britse porseleinkast

Donald Trump
Door: Jos La Grande
04-06-2019

Als een olifant door de porseleinkast dendert Donald Trump met in zijn kielzog zijn familie door Groot-Brittannië.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Aan het begin van het staatsbezoek van de Amerikaanse president beledigde hij de linkse burgemeester van Londen Kahn, hij bemoeide zich met de opvolging van premier May en Trump had ook wel een oplossing voor de Brexit-nachtmerrie van de Britten.

De Amerikaanse president werd met veel decorum door koningin Elisabeth eervol toegesproken en ontvangen. De vorstin herinnerde hem er fijntjes aan dat ze ooit nog was ontvangen door president Eisenhower. Ze sprak tijdens het staatsbanket duidelijk en vastberaden; een geweldige prestatie van de negentiger.

Trump houdt zich volstrekt niet aan de protocollen die normaal gelden bij dit soort bezoeken.

Meghan

Het begon allemaal met zijn opmerking dat Meghan Markle, de Amerikaanse echtgenote van prins Harry, ‘nasty’, oftewel ‘gemeen’, zou zijn. De actrice uit de serie Suits heeft zich eerder negatief uitgelaten over Trump. Het interview met de ‘nasty-opmerking’ bleek door de The Sun-journalist te zijn opgenomen, maar Trump ontkende desondanks glashard dat hij het heeft gezegd.

,,Ik heb Meghan Markle nooit ‘nasty’ genoemd. Dat is verzonnen door Nep Nieuws Media, en ze zijn gesnapt! Gaan CNN, New York Times en anderen hun excuses aanbieden? Ik betwijfel het!”

Regeltjes

Trump en zijn gevolg houden zich niet aan de diplomatieke regeltjes. Zo werden er zelfs selfies gemaakt en tegelijkertijd roept zijn bezoek weer tegenreacties op. Zo ontbraken demonstratief onder meer de bekende Lagerhuis-voorzitter Bercow, Labour-voorman Jeremy Corbyn en de Londense burgemeester Sadiq Khan bij het staatsbanket op Buckingham Palace.

Iedereen verwacht dat Trump vandaag ook de diplomatieke etiquette doorbreekt door publiekelijk af te spreken met Boris Johnson, mogelijk de opvolger van premier May, en zijn Brexit-kompaan Nigel Farage. Met 250.000 demonstranten in Londen is Trumps’ staatsbezoek nu al historisch…

 

 

Meer DenD