Doneeractie Nadège wekt argwaan

Door: DitjesenDatjes
04-05-2020

Een aantal dagen geleden heeft iemand een actie opgezet van Nadège, de huishoudster van de familie Meiland. Een vrouw roept Nederlanders op allemaal 1 euro over te maken voor de Françoise. Die actie valt niet bij iedereen goed.


De oproep luidt als volgt: ,,Alle fans/kijkers van Château Meiland doneren
€ 1,00 et voilà: €1,5 miljoen euro. Die geven we aan Nadège zodat zij het Château kan kopen. Mocht deze actie onverhoopt iets minder opleveren dan kan die vrouw het geld goed gebruiken om naar een ander appartement te verhuizen. De buurt waar zij nu woont holt namelijk achteruit.”
Vervolgens verklapt de oprichtster dat Nadège eigenlijk liever gewoon een ander appartement koopt, want het chateau vereist heel veel onderhoud en daar ziet de huishoudster tegenop. Hoe het zit met het schenken van het enorme bedrag, belastingen en wetgeving weet de oprichtster niet. ,,Daar gaan wij ons later mee bezig houden. Hopelijk treffen we een fan met juridische kennis die wil helpen.”

Faillissementen door crisis

Het zal ongetwijfeld goed en lief bedoeld zijn, maar bij veel mensen schiet de actie die is opgezet voor de huishoudster in het verkeerde keelgat. Enerzijds omdat de afgelopen tijd veel Nederlanders in de problemen zijn gekomen door de economische gevolgen van het coronavirus. Horecazaken moeten definitief hun deuren sluiten, personeel staat op straat en kunnen dus ook iedere euro goed gebruiken. Tegenstanders vragen zich af waarom mensen geld overmaken naar een vrouw in Frankrijk, terwijl Nederlanders het ook goed kunnen gebruiken.

Betrouwbaar?

Een tweede reden van kritiek voor veel mensen is het feit dat het geld overgemaakt moet worden naar een bankrekeningnummer. Dit is een regulier nummer en het is dus maar de vraag of er op een eerlijke manier met het geld wordt omgegaan. Veel mensen reageren dat de oprichtster beter een crowdfundingsactie kan aanmaken, omdat dat betrouwbaarder is en er dan meer mensen zullen doneren.

Andere doneeractie

Een aantal mensen grijpen de Facebookpost aan om zelf een actie te promoten. Eén daarvan is de doneeractie voor de kleine Jayme. Het jongetje heeft een zeldzame spierziekte. Er is een medicijn, maar dat kost 1.9 miljoen en wordt niet vergoed.

Hebben de mensen die kritiek geven gelijk en is het van de zotte dat mensen geld overmaken voor de schoonmaakster, of verdient Nadège een extra zakcentje?

Meer DenD