Dood van dirigent Bernard Haitink wereldnieuws

Door: DitjesDatjes
22-10-2021

De dood van dirigent Bernard Haitink, die in tal van landen op de bok stond, is wereldnieuws. Media in diverse landen besteden er aandacht aan. De Franse krant Le Figaro zegt bijvoorbeeld dat Haitink zich bij met name het Concertgebouworkest ontpopte tot “een van de grootste chefs van zijn generatie.” De Britse krant The Guardian noemt hem “een van de meest gerespecteerde dirigenten”.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De Duitse krant Die Welt legt uit waarom hij zo gevraagd was: “Zijn ongecompliceerde, aangrijpende, maar toch intellectueel diepgaande stijl van dirigeren werd goed ontvangen. Hij werd een wetende alleskunner, die koeltjes door de meest schuimende geluidsgolven ploegde, gevoel toonde, maar ook altijd een zekere reserve en controle aan de dag legde en zich nooit subjectief in de muziek verloor.”

In The New York Times gaat de gezaghebbende kunstredactie niet alleen in op zijn prestaties, maar ook op zijn bescheidenheid. Dat hij toch erg nadrukkelijk op zijn strepen kon staan is ze ook in de VS niet ontgaan: “Maar de heer Haitink schuwde het niet om een ​​standpunt in te nemen wanneer hij dat nodig achtte. In 1982 dreigde hij ‘nooit meer een voet op een Nederlands podium te zetten’ toen hij had gehoord dat de Nederlandse regering van plan was de subsidie van het Concertgebouworkest te verminderen, een stap die mogelijk had geleid tot het ontslag van zo’n twee dozijn orkestmusici. De bezuinigingen werden uiteindelijk vermeden”, zo herinnert de krant zich.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD