Drama voor André van Duin: zijn man Martin overleden

Martin Elferink
Door: Jos La Grande
13-01-2020

Martin Elferink, de echtgenoot van André van Duin, is aan de gevolgen van botkanker na een kort ziekbed overleden.

Advertentie

De 55-jarige partner van de komiek ontdekte afgelopen zomer dat hij botkanker had toen zijn sleutelbeen plotseling brak.

„De strijd tegen de vreselijke ziekte kanker heeft Martin verloren, maar onze liefde voor elkaar is onoverwinnelijk”, aldus André van Duin vandaag in een verklaring.

Tegen Evert Santegoeds van Privé zei André van Duin na de ontdekking vorig jaar. ,,Martin gooide iets weg en toen was het krák. Dat is niet normaal. Een sleutelbeen breek je door een klap of een val van je fiets, maar spontaan… dat hoort niet te gebeuren. Daar wilden ze in het ziekenhuis dus meer over weten en toen kwam uit onderzoek naar voren dat er kleine uitzaaiinkjes zijn waar nu wat aan wordt gedaan”, aldus André van Duin vorig jaar.

André van Duin verloor ook eerste man

Wat een enorm drama voor Van Duin. Als artiest heeft hij alles in zijn loopbaan bereikt. Hij was mateloos populair als komiek in de revu’s, op de NCRV-radio met de Dik Voor Mekaar Show, met carnaval en serieuze liedjes, maar ook nu nog anno 2020 keken er afgelopen zondagavond 3,5 miljoen mensen naar het bakprogramma Heel Holland Bakt. De afleveringen, die nu worden uitgezonden, zijn opgenomen. Eerder presenteerde de overleden Martine Bijl het bakprogramma.

Het is de tweede keer in het leven van een van Nederlands meest populaire artiesten dat hij zijn levenspartner verliest.

Vanaf 1974 was Van Duin samen met Wim van der Pluijm, die een horecaman was in hart en nieren. Ze woonden samen nog een aantal jaren op de Antillen, om precies te zijn op Aruba. In 1995 overleed Van der Pluijm, die meestal buiten de publiciteit bleef. Ook dat was een slag voor André van Duin.

Geluk lachte André later weer toe

Na de dreun van het overlijden van Van der Pluijm lachte later het geluk de komiek weer toe.

André van Duin, Rotterdammer van geboorte, koos ervoor om zich aan de Amsterdamse grachten te vestigen. Ruim 10 jaar later, in 2006, trouwde André van Duin met Martin Elferink. Ze kenden elkaar al lang en waren de afgelopen jaren onafscheidelijk en zichtbaar op feestjes, maar ook bijvoorbeeld bij het circus in Carré.

,,Martin is een gemakkelijk mens. We hebben nooit woorden. Hij is net als ik lekker huiselijk en vindt het prima om zo maar met mij op de bank te zitten”, zei Van Duin in 2006 tegen De Telegraaf.

Hoe gaat Van Duin dit verlies verwerken?

De afschuwelijke diagnose voor Martin Elferink kwam in de zomer van 2019. Het was slag voor de vriendelijke en goedlachse Martin Elferink en André van Duin.

De slopende ziekte botkanker bleek niet meer te genezen. Na een kort ziekbed overleed Martin, die zijn lichaam ter beschikking van de wetenschap heeft gesteld. Er komt geen publieke uitvaart. Familie en vrienden kunnen tijdens een besloten bijeenkomst afscheid van hem nemen.

Martin Elferink
André van Duin, zijn partner Martin Elferink met Jeanine van den Ende.
Martin Elferink
Andre van Duin (rechts) met partner Martin Elferink aanwezig bij de Johan Kaart Prijs uitreiking aan Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman in DeLaMar Theater te Amsterdam.

 

 

Meer DenD