Druk met navelstaren aan de RTL-tafel bij Eva Jinek

Eva Jinek
Door: Jos La Grande
04-01-2020

Het decor was felroze, het was dringen aan de vertrouwde ovale tafel die werd herkend door Angela de Jong als inventarisstuk van de NPO en gastvrouw EVA JINEK denderde in de vijfde versnelling in haar eerste talkshow bij RTL langs de onderwerpen.

Door de zenuwen, waarschijnlijk vanwege de eerste uitzending bij RTL4, speelde het Amerikaanse accent van Jinek nogal op en je vraagt je onderhand toch echt af waarom. Want Jinek woont en werkt tenslotte in Nederland. Dan zou je toch zeggen dat het accent op den duur verdwijnt.

TV-column

Maar voor de rest verliep de eerste editie van Jinek volgens het aloude, beproefde recept. Met heel veel gasten (dat houdt het tempo erin), uiteraard de actualiteit met politiechef ERIK AKERBOOM (vuurwerk) en met MICHIEL VOS (de schoonzoon van de democratische voorzitter van het Amerikaanse congres NANCY PELOSI) die een verlopen strippenkaart heeft als gast bij Jinek, over de Irancrisis. Het verhaal van Akerboom over het vuurwerkgeweld werd door Jinek zelf als een jaarlijks repeterende plaat herkend.

Jaïr Ferwerda, het politieke tussennummer, bleek te zijn mee verhuisd naar RTL4. Zijn ontmoetingen met politici zijn leuk en ontwapenend, maar beslist geen vernieuwing te noemen.

Voeg daar nog eens ANGELA DE JONG, CARLO BOSZHARD, HÉLÈNE HENDRIKS en MARTIJN KONING, de cabaretier die bij RTL zijn oudejaarsconference de mist in zag gaan, aan toe en dan weet je dat het een partijtje navelstaren wordt over tv en tv-makers.

Boszhard mocht zijn programma’s bij thuiszender RTL promoten, er werd wat gepingpongd over het Eurovisie Songfestival en natuurlijk speculeerden ze over de aanstaande talkshowoorlog.

De ontboezeming van Eva Jinek dat ze (als ze zelf niet zou hoeven te werken) wel naar de vijf duo’s bij de publieke omroep zou gaan kijken, klonk nogal schijnheilig. Want als het toch op een oorlog aankomt dan wil Jinek die wel winnen, klonk het vastbesloten.

Hoe je het wendt of keert; Jinek gaat natuurlijk die strijd winnen met haar stevige redactie en de robuuste presentatie. Bij OP1 beginnen ze maandag aan een achterhoedegevecht.

De eerste uitzending liet trouwens wel zien dat ook Jinek, voorlopig wel nog even zonder reclame, niet ontkomt aan RTL-promotie. HUMBERTO TAN, een van haar voorgangers, weet daar trouwens alles van. Of de bijna 1,7 miljoen kijkers op deze Jinek-première zich eraan stoorden zal later blijken.

Meer DenD