Druk op geestelijke gezondheidszorg neemt toe, waarschuwt NZa

UTRECHT (ANP) – Het wordt steeds moeilijker om een plek in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) te krijgen. De toegang tot de zorg komt verder onder druk te staan en de wachttijden zijn “onverminderd hoog”, waarschuwt de toezichthouder, de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Na een diagnose moeten mensen binnen vier weken een intakegesprek voor een ggz-behandeling kunnen krijgen. Bij geen enkele groep patiënten wordt die norm gehaald. Zo moeten mensen met obsessief-compulsieve gedragingen bijna twintig weken wachten op een eerste gesprek. Bij angst- en persoonlijkheidsstoornissen en bij trauma’s is dat meer dan tien weken.
Na de intake moeten patiënten binnen tien weken kunnen beginnen aan hun behandeling, maar ook die termijn wordt vaker overschreden of nog maar net gehaald. Steeds minder vaak blijft de sector binnen de norm.
Bepaalde wachtlijsten korter
De NZa wil dat zorginstellingen en verzekeraars “afspraken maken om de toegang tot de ggz te verbeteren”. Zo pleit de autoriteit voor meer ‘verkennende gesprekken’. Daarin bekijken huisartsen, ggz en andere deskundigen hoe iemand het beste kan worden geholpen. Als iemand bijvoorbeeld door schulden veel stress heeft, kan schuldhulpverlening een betere oplossing zijn dan een psycholoog.
De wachtlijsten voor gehandicaptenzorg en verpleeghuiszorg worden wel korter.
Rol samenleving
Ruth Peetoom, voorzitter van brancheorganisatie de Nederlandse ggz, noemt het “frustrerend dat we door de lange wachtlijsten nu niet iedereen op tijd goede zorg kunnen geven”. Een oplossing moet volgens haar uit de samenleving komen, “bijvoorbeeld om meer steun te bieden in de buurt, zoals bij het buurtcentrum of via een welzijnscoach in de wijk”. Zulke ondersteuning kan vaak al helpen, aldus de organisatie.
ANP