Drukke dag voor Zweedse royals

Door: DitjesDatjes
23-09-2020

Deze woensdag was een drukke dag voor de Zweedse royals. Er werd vergaderd, er was een bezoek aan een vliegtuigfabriek en er kwam een onderzoeker op bezoek.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Allereerst waren Koningin Silvia, Koning Carl Gustaf, kroonprinses Victoria en haar man prins Daniel en prinses Sofia bij een vergadering van Global Child Forum, een stichting die de koninklijke familie in 2009 in het leven heeft geroepen om kennis uit te wisselen over rechten van het kind.

Carl Gustaf hield een toespraak en zei blij te zijn dat de vergadering gehouden kon worden, ondanks het coronavirus. Volgens de Zweed heeft het coronavirus grote impact op het welzijn en de veiligheid van kinderen. “Het is daarom belangrijk dat het Global Child Forum samen met u zijn belangrijke werk kan voortzetten voor de bescherming en ondersteuning van kinderrechten in alle geledingen van de samenleving”, zei de koning.

Defensie en elektrisch vliegen

Na de vergadering waren er nog taken voor prins Daniel en kroonprinses Victoria. De kroonprinses kreeg bezoek van een onderzoeker van het Zweedse defensiebureau FOI. Ze besprak met Aaron Lund de situatie in Syrië en de vluchtelingenstroom vanuit dat land. Ook werd ze bijgepraat over de gevolgen van de onrust in de regio.

Intussen was prins Daniel in Göteborg te vinden. Daar bezocht hij een vliegtuigfabriek en werd bijgepraat over de jongste ontwikkelingen in de industrie en in het bijzonder elektrisch vliegen. Heart Aerospace bouwt elektrische passagiersvliegtuigen voor regionaal vervoer. Tijdens zijn bezoek werd verteld dat het bedrijf in 2026 een vliegtuig gecertificeerd wil hebben waarmee negentien passagiers vervoerd kan worden over afstanden tot 400 kilometer. Dat zou genoeg zijn om een derde van het binnenlandse vliegverkeer in Zweden te bedienen.

Koningin Silvia besloot haar werkdag met een digitale ontmoeting met de organisatie Digital cooperation: Action today for future generations. Die maakt deel uit van de Verenigde Naties. De koningin hield een korte toespraak over kindermisbruik. “Het is als koningin niet makkelijk om over seksueel misbruik te praten”, zei ze. “Ik heb er de afgelopen twee decennia over gesproken en ik moet toegeven dat ik vaak pessimistisch ben over vooruitzichten op vooruitgang.” Toch blijft Silvia erover praten, zei ze. “Vanwege mijn kleinkinderen en die van jullie moet ik doorgaan.”

 

BUZZR

 

 

Meer DenD