Duizenden werknemers met beperking protesteren voor hoger loon

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

UTRECHT (ANP) – Duizenden werknemers met een beperking hebben woensdag in Utrecht geprotesteerd voor een hoger loon en een hogere reiskostenvergoeding. Volgens de vakbond CNV waren er meer dan 8000 mensen op de manifestatie afgekomen, zo’n 10 procent van de mensen die werkzaam zijn in de sector.

De protestactie in Park Transwijk had wel wat weg van een festival met muziek, een groot podium en tentjes met koffie en thee. Volgens de vakbonden CNV en FNV kunnen de werknemers van sociaalwerkbedrijven door de prijsstijgingen moeilijk rondkomen. “Uitgekleed tot het bot”, stond op een van de protestborden, met een plaatje van een skelet erbij.

De bonden voeren al maanden actie voor een loonsverhoging van ruim 10 procent en een ruimere reiskostenvergoeding. Volgens het CNV zijn mensen soms 200 euro per maand kwijt om naar hun werk te komen. Soms zouden medewerkers moeten kiezen tussen tanken of eten. De vakbond stelde dat praten over de cao niets oplevert, en dat daarom de manifestatie werd gehouden.

Protestborden

“Wij tellen ook mee!” en “Gehandicapten verdienen ook 10 procent!”, stond op andere protestborden te lezen. Het CNV stelde eerder al dat werkgever Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wel een forse loonsverhoging heeft gegeven aan collega’s zonder een beperking die hetzelfde werk doen.

Een van de medewerkers om wie het gaat, Christa, vertelde woensdag op het podium dat ze alleen nog geld heeft voor boodschappen en vaste lasten. “Als de lonen niet worden verhoogd, houd ik het niet meer vol”, zei ze.

Geld nodig

Een woordvoerder van de VNG benadrukte maandag al de wens voor meer loon te steunen en minister Carola Schouten meer geld te hebben gevraagd. De burgemeester van Weert, Raymond Vlecken, zei namens de VNG woensdag dat “zo’n groot publiek duidelijk maakt dat het menens is”. De VNG erkent en herkent de problematiek, zei hij. “Maar deze actie gaat richting Den Haag helpen want daar zit de minister en die moet luisteren.”

In een boodschap op het scherm bij het podium zei Schouten begrip te hebben voor de gevoelens van de medewerkers. Maar, gaf ze aan, gemeenten bepalen welke middelen zij beschikbaar stellen. Vlecken bracht daar echter tegenin dat gemeenten geld nodig hebben van het Rijk. “Jullie werk doet ertoe en Den Haag moet beter luisteren.”

De bonden gaven aan het een teleurstellend verhaal te vinden. “Je zegt je best te doen, maar we zijn al een jaar niks opgeschoten”, was de teneur van de bonden. De kreet “wij verdienen meer, want wij zijn niet’, werd vanuit het publiek vervolgens luidkeels beantwoord met: “Minder!”

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck