Dumfries niet naar FC Groningen: ‘Hij is niet goed genoeg’

Dumfries
Door: Charlotte Wijnen
21-06-2021

Voetbalscout Patrick Busby vond Denzel Dumfries niet goed genoeg voor FC Groningen. Daar komt hij nu zelf voor uit: ,,Deze misser is onvergetelijk.”

Grootste drive

Denzel Dumfries had geen dure jeugdopleiding, maar heeft tot zijn achttiende bij een amateurclub gespeeld en kwam alsnóg in het Nederlands Elftal terecht. Uitzonderlijk, maar Dumfries bewijst dat het mogelijk is.

Zijn carrière begon in Barendrecht bij VV Smitshoek, waar hij zeker niet de beste speler was van het team. ,,Hij was wel degene met de grootste drive”, vertelt Rick Thape, trainer van VV Smithsoek, aan EenVandaag. ,,Hij stelde doelen en wilde uiteindelijk naar betaald voetbal. En dat is hem gelukt.”

Onvergetelijk

Vele scouts pronken met hun ontdekkingen. Maar voetbalscout Patrick Busby vertelt in alle eerlijkheid dat hij Denzel Dumfries niet goed genoeg vond voor FC Groningen, de club waar hij voor werkte.

Op zijn LinkedIn plaatst de voetbalscout een scoutingformulier waar hij Dumfries in 2013 beoordeelde als ‘niet goed genoeg’. Iets waar hij nu spijt van heeft. ,,Deze misser is onvergetelijk. De carriere van Dumfries is echt bijzonder”, aldus Busby tegen NPORadio1.

Busby vindt het niet erg om door het stof te gaan vanwege de post die hij plaatste op LinkedIn. ,,In dit geval heb ik het gepost omdat ik het voor hem gewoon een mooi verhaal vond. Hij heeft een doel gesteld en deze ook bereikt.”

‘Gewone’ speler

Maar hoe kan het dat een speler als Dumfries niet goed genoeg was? ,,Zijn keuzes in het veld maakten hem een ‘gewone’ speler. Ik vond het op het moment gewoon echt niet goed genoeg”, aldus Busby.

En dat terwijl we Dumfries nu juist helemaal niet als een ‘gewone’ speler zien. Volgens Busby is de voetballer een uitzondering. ,,Wij zien als scouts heel veel spelers gedurende de jaren en hij is echt een uitzondering. Wellicht had ik iets meer op zijn achtergrond moeten inzoomen”, vertelt hij. ,,En niet op basis van één wedstrijd oordelen.”

Meer DenD