Dumoulin op jacht naar roze trui in Bologna

BOLOGNA – In het mooie Bologna begint voor Tom Dumoulin de jacht op een tweede eindzege in de Ronde van Italië. De Limburger van Sunweb koos met name voor deelname aan de Giro omdat de organisatoren van de Italiaanse rittenkoers de tijdrijders een kleine 60 kilometer op hun specialiteit hebben gegund. Te beginnen in de stad met tal van bijnamen op een parcours over 8 kilometer. De laatste 2 daarvan gaan fiks omhoog.

Bologna is la rossa (de rode) vanwege de vele gebouwen van rode baksteen, staat ook bekend als la dotta (de geleerde) vanwege de oude universiteit en geldt als culinair paradijs onder de koosnaam la grassa (de vette). De stad was in 1909 de eerste finishplaats van de eerste Giro en 25 jaar geleden voor het laatst decor van de start van de rittenkoers.

Vanuit het centrum gaat het zaterdag over 6 vlakke kilometers naar de voet van de Colle della Guardia. Een klim van 2100 meter leidt naar de top waar bij de Basiliek van San Luca de eerste roze trui klaar ligt. Dumoulin koos ervoor vroeg te starten omdat het mogelijk later gaat regenen. Hij is om 16.50 uur zelfs de eerste die vertrekt, waarna kort na hem topfavoriet Primoz Roglic aan de beurt is. Rond de klok van achten is bekend wie zich de eerste leider in de Giro mag noemen.

 

BUZZS