Dylan Haegens: ,,Zo bouwde ik mijn imperium op” 

Het succes van de superpopulaire YouTuber Dylan Haegens is niet te stuiten. Hij heeft niet alleen rond de 1,5 miljoen volgers op zijn digitale kanaal, lanceerde zijn eigen tijdschrift, draaide zijn eigen film en heeft nu zijn stem geleend aan de nieuwe Asterix-film Het Geheim van de Toverdrank. DenD sprak Dylan, die alles vertelt over zijn succes. 

Dylan Haegens (26) uit het Limburgse Venray leeft het leven waarop veel kinderen hopen: met anderhalf miljoe volgers enorm geliefd als YouTuber, een groeiende bankrekening en onderneming en alles doen wat je vooral leuk vindt.  

Wat voor tip heeft hij aan kids die ook een bekende YouTuber willen worden? ,,Het antwoord op die vraag is wat mij betreft: doe het omdat je het leuk vindt. Dat is echt het aller-, aller- allerbelangrijkste. Sommige mensen willen een goed bekeken You Tube kanaal omdat ze er rijk van denken te worden of omdat ze beroemd willen zijn. Ik zou het ze afraden omdat het belangrijk is dat je jezelf bent. Als je een ander na gaat doen, geeft dat geen garantie op succes. Er zijn er al zoveel die met eigen content You Tube bestoken, dat het juist belangrijk is om een eigen creatieve manier te bedenken waarmee je je onderscheidt.” 

Hij blikt terug op het begin van zijn eigen YouTube-carrière. ,,Ik behoor al tot de oudere generatie”, vertelt Dylan. ,,In de tijd dat ik begon, viel er echt nog geen rooie cent te verdienen met YouTube. Ik deed het puur omdat ik het leuk vond. Die passie is uitgegroeid tot een heel mooi bedrijf waar inmiddels elf mensen werken.” 

,,Het voordeel voor mij is dat ik dit in elf jaar op mijn gemak heb kunnen ontdekken en uitbouwen. Als ik nu kijk naar de nieuwere generaties YouTubers, die binnen een week opeens een half miljoen volgers hebben, dan denk ik: jee, dat lijkt me zo overweldigend… Van haast de ene op de andere dag ben je een bekend gezicht. Heftig.” 

De belangstelling voor zijn persoon is overweldigend. ,,Soms kan ik beter ergens niet heen gaan terwijl ik het best zou willen. Er zijn natuurlijk geen regels voor wat er gebeurt als mensen je in het vizier krijgen. En dan is het af en toe best extreem wat we meemaken. Ik heb bijvoorbeeld weleens met mijn vriendin Marit een bezoek gebracht aan een pretpark. Toen mensen in de gaten kregen dat we er waren, ontstond er een gevaarlijke situatie. Ze klommen over een attractie heen om bij me in de buurt te komen. De beveiliging heeft Marit en mij toen weggehaald zodat we het park konden verlaten. Ik vond dat heftig.” 

Als klein kind wist Dylan dat hij iets in de entertainment wilde gaan doen. ,,Het lag altijd in de lijn van toneel, theater of musical waar mijn voorkeur naar uitging. Daarom heb ik uiteindelijk een theateropleiding gedaan.” 

Inmiddels heeft Dylan onder andere geacteerd in zijn eigen film. ,,Daar ben ik zo mega trots op. Mijn team en ik hebben alle creatieve dingen zelf gedaan. Na mijn schoolspullenlijn is In november mijn eigen tijdschrift De Dylan, net zoiets als de LINDA. en &C van Chantal Janzen, gelanceerd.” 

En sinds 12 december is Dylan te horen in de nieuwe animatiefilm Astrix, Het Geheim Van De Toverdrank, waarin de oude tovenaar Panoramix tijdens het plukken van maretakken valt en besluit om de toekomst van hun dorp veilig te stellen door zijn kennis over te dragen. Daarvoor kiest hij niemand minder van Teleferix, het personage waaraan Dylan zijn stem leende, uit.  

,,Ik heb al vaker stemmenwerk gedaan en een film gemaakt, maar het inspreken van deze Asterix-film was weer een heel andere ervaring”, vertelt hij. ,,Het genre is comedy en dat is precies wat ik op mijn YouTube-kanaal ook doe: grappen en grollen uithalen. Dus het past heel goed bij mij. Teleferix was leuk om in te spreken, hij is een beetje een betweterig type.” 

Dylan heeft er wel eens over nagedacht om in het buitenland te gaan doen. ,, Maar ik besef heel goed dat internationaal gaan meestal niet zo succesvol is. Helemaal in het segment waarin ik zit – we maken You Tube filmpjes met comedy – heb je ook te maken met de humor die een bepaald land heeft. We snappen wat Nederlanders grappig vinden, maar wie zegt dat dat ook werkt in Engeland of Duitsland? Dus voorlopig houd ik het bij Nederland.”