‘Echte’ Juffrouw Ooievaar (93) overleden

Door: DitjesDatjes
22-08-2018

ROTTERDAM – Jopie Kullberg-Donkervoort, de vrouw die model stond voor het personage Juffrouw Ooievaar uit de Fabeltjeskrant, is overleden. Dat heeft haar familie woensdag laten weten. De Rotterdamse werd 93 jaar oud.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Schrijver Leen Valkenier baseerde een aantal personages uit de Fabeltjeskrant op bestaande personen uit Vreewijk, het Rotterdamse tuindorp waar hij opgroeide. Valkenier en Donkervoort, zoals zij toen nog heette, kenden elkaar van de MULO en van een toneelgroepje waar zij in de oorlogsjaren samen in zaten.

De Rotterdamse trouwde later met aannemerszoon Han Kullberg, die samen met zijn broer Fred als lid van dat gezelschap de decors bouwde. Zij stonden model voor de personages Ed en Willem Bever. Juffrouw Ooievaar is een van de bekendste personages uit de iconische poppenreeks. De langbenige vogel is in de serie een gerespecteerde dame die in crisissituaties het voortouw neemt om naar een oplossing te zoeken.

Jopie Kullberg was een van de weinige oorspronkelijke ‘rolmodellen’ voor de Fabeltjeskrant die nog niet was overleden. Alleen Jan Straaijer, de man die model stond voor Meneer de Uil, is nu nog in leven.

Fabeltjesland

De Fabeltjeskrant wordt dit najaar, vijftig jaar na de allereerste uitzending, in Rotterdam geëerd met een grote overzichtstentoonstelling. In LP2 op de Wilhelminapier opent op 29 september de expositie Fabeltjesland, een reis door 50 jaar Fabeltjeskrant. De tentoonstelling brengt een hommage aan het best bekeken Nederlandse kinderprogramma uit de geschiedenis.

In de expositie worden de levensverhalen van de mensen áchter de personages verteld. Ook het leven van Jopie Kullberg wordt in de tentoonstelling uitgelicht. Verder toont Fabeltjesland echte poppen en real-life decors uit de serie.

 

 

 

 

Meer DenD