Echtgenoot Britse vorstin Elizabeth prins Philip (99) overleden

Prins Philip
Door: Jos La Grande
09-04-2021

Prins Phillip, de echtgenoot van de Britse koningin Elizabeth, is op 99-jarige leeftijd overleden. Buckingham Palace heeft vanochtend dit trieste nieuws bekendgemaakt.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Daarmee komt er een einde aan een tijdperk in het Britse koningshuis. Het Britse volk zal de komende dagen rouwen om het overlijden van de hertog van Edinburgh. Over twee maanden zou prins Phillip zijn honderdste verjaardag vieren.

Verklaring

Het overlijden is een klap voor de Britse koningin Elizabeth, die Phillip altijd aan haar zijde wist, in goede en in slechte tijden. ,,Zijne hoogheid overleed vanmorgen vreedzaam op Windsor Castle”, luidde de sobere boodschap aan het Britse volk.

Ook premier Boris Johnson kwam met een reactie. De premier zei dat hij het nieuws met grote droefheid had gehoord. Over Prins Philip: ,,Hij inspireerde heel veel jonge mensen.”

Phillip was onlangs thuisgekomen na een verblijf van een maand in het ziekenhuis. Zijn gezondheid was zeer broos.

Kinderen van Elizabeth en Phillip

Bijna een eeuw geleden zag Philip als prins van Griekenland en Denemarken het levenslicht op het Griekse Korfoe. Zijn vader was prins Andrew van Griekenland en Denemarken. Zijn moeder, prins Alice, was een dochter van Lord Mountbatten.

Voor zijn huwelijk met Elizabeth (in 1947) deed Philip afstand van zijn Griekse en Deense titels en werd hij Brits staatsburger.

Prins Phillip en zijn vrouw Elizabeth kregen 4 kinderen, acht kleinkinderen en tien achterkleinkinderen. Hun eerste zoon was prins Charles, die in 1948 werd geboren. Het tweede kind was een meisje, prins Anne (1950). Daarna werd prins Andrew in 1960 geboren en de jongste is prins Edward, die ter wereld kwam in 1964.

Uit het openbare leven

Vier jaar geleden vond hij het welletjes met de officiële plichtplegingen. Philip trok zich terug uit het openbare leven en verbleef daarna vooral op landgoed Sandringham. Zijn vrouw ging moedig door en daardoor leefde het hoogbejaarde paar vóór corona gescheiden. De Queen was vooral in Buckingham Palace.

Maar sinds de coronapandemie was het paar herenigd in Windsor Castle.

De voorbereidingen voor de uitvaart zullen snel aanvangen. Dat betekent dat na de turbulentie de afgelopen maand rond prins Harry en Meghan het stel zich waarschijnlijk ook zullen aansluiten bij het afscheid van prins Philip. Echter, het zal geen staatsbegrafenis zijn op uitdrukkelijk verzoek van de prins.

prins Phillip
Een trouwfoto van het koninklijk echtpaar.
prins Phillip
prins Phillip

Meer DenD