Eén jaar coronacrisis, op naar de 51e persconferentie

Door: DitjesDatjes
23-02-2021

Sinds op 27 februari een jaar geleden de eerste coronabesmetting officieel werd vastgesteld in Loon op Zand, zijn er 50 persmomenten gehouden over Covid-19 en de gevolgen. Met een nieuwe persconferentie op dinsdagavond in aantocht, zocht ANP in samenwerking met Stichting KijkOnderzoek (SKO) uit wanneer Nederland massaal voor de buis zat om naar premier Mark Rutte, Jaap van Dissel, Hugo de Jonge of koning Willem-Alexander te luisteren.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De extra nieuwsuitzending die door de meeste Nederlanders werd bekeken, was die van 14 december. Vanuit het Torentje kondigde premier Rutte de tweede lockdown sinds het begin van de pandemie aan. Over alle zenders samen zagen 8,6 miljoen Nederlanders hoe de premier, onder begeleiding van een fluitconcert van betogers bij de Hofvijver in Den Haag, in een televisietoespraak aankondigde dat met een school- en winkelsluiting het land op slot ging. De toespraak van Rutte waarin hij de eerste ‘intelligente’ lockdown aankondigde, werd door 7,5 miljoen Nederlanders gezien.

De persconferentie op 21 april, waarin Rutte en Jaap van Dissel van het RIVM na de eerste lockdown de heropening van de basis- en middelbare scholen aankondigden, werd door bijna 7,8 miljoen mensen bekeken. Via NPO1, RTL4, RTLZ en SBS6 was ook te horen dat er tot in ieder geval 1 september geen evenementen mochten plaatsvinden. In een persconferentie in maart hoorden bijna 7,7 Nederlanders nog van onder anderen minister Grapperhaus (Veiligheid), De Jonge (VWS) en Van Rijn (Medische Zorg) dat alle bijeenkomsten tot 1 juni werden verboden.

Koninklijke woorden van steun

Niet alleen de verscheidene ministers en RIVM-baas Van Dissel spraken de Nederlanders toe over corona, ook de koning richtte zich tot het volk. Ruim 6,6 miljoen mensen keken naar de toespraak van Willem-Alexander op 20 maart. Daarin zei hij dat het coronavirus ons allemaal raakt, “in Nederland, in de Caribische delen van het Koninkrijk en in de hele wereld” en betuigde hij zijn steun aan “mensen die ernstig ziek zijn en hun familie”.

Dinsdagavond staan premier Rutte en ‘coronaminister’ Hugo de Jonge opnieuw in de zaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Voor de 51e keer wordt Nederland toegesproken, waarin ditmaal waarschijnlijk een verlenging van de avondklok wordt aangekondigd. De persconferentie op 20 januari waarin de invoering werd aangekondigd, werd door 2,9 miljoen mensen bekeken. De andere twee persconferenties van 2021 werden beide door zo’n 6,5 miljoen mensen bekeken.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD