Eerbetoon Ben Cramer aan Sjaak Swart 48 jaar later

Ben Cramer
Door: Jos La Grande
12-10-2019

Voor het afscheidfeest van Mister Ajax Sjaak Swart – toen hij stopte als actieve voetballer op het hoogste niveau – schreef en zong Ben Cramer in 1973 een speciale tekst op zijn liedje De Oude Muzikant. Dat nummer was destijds ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival in Luxemburg.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het eerbetoon op het Ajax-feest van destijds was eenmalig, echter afgelopen week zong Ben Cramer het refrein nog één keer op de boulevard van het Spaanse Moraira. Op verzoek van voetbalvlogger Harry Vermeegen nam Ben Cramer een duik in zijn geheugen.

Ben Cramer over het Sjaak Swart-lied: ,,Ik ben een Ajacied en zong destijds vaak op feestjes van Ajax. Sjaak nam afscheid als speler en het was in het jaar dat ik in Luxemburg De Oude Muzikant zong bij het Euroviesongfestival.”

Harry Vermeegen, die zich dat moment nog wist te herinneren, daagde Ben Cramer uit om een reprise van het refrein te zingen.

Luister en kijk hier:

Ben Cramer was deze week aan de Spaanse Costa met een aantal muzikale vrienden, onder wie Frank Live en Marc Canto.

‘Kramer’ (zijn familienaam) is maar liefst 55 jaar aan het zingen. In 1964 startte hij met een bandje The Sparklings. Cramer heeft tientallen hits op zijn naam staan. De allereerste top 10 hit was Zai Zai Zai, maar ook Dans met Mij, Agata, Slavin van de nacht, De Clown, De Oude Muzikant en vele andere liedjes stonden in de Top 40.

Veelzijdig

Daarna stapte de 72-jarige zanger, dat was toen voor iedereen een grote verrassing, over naar de wereld van de musicals. In de jaren 90 zong hij onder meer in grote musicalproducties als Chicago, The Phantom of the Opera, Evita, Aida en Chess. De zanger bewees aan het Nederlandse publiek dat hij meer kon dan alleen zingen en ging vervolgens ook acteren.

Deze week trad Ben Cramer tijdens zijn roadtrip langs de Spaanse costa met zijn muzikale vrienden op in de Budhamar Beach Club van de Nederlandse Pavarotti Marc Canto.

Het publiek ging uit zijn dak toen Cramer De Clown opnieuw ten gehore bracht. Het is waarschijnlijk het nummer dat hij het vaakst in zijn carrière heeft gezongen. De Nederlandse gasten hadden er zin in; de tekst kennen ze nog uit hun hoofd.

Kijk hier naar een bijzonder optreden:

Geplaatst door Marc Canto op Vrijdag 11 oktober 2019

Meer DenD