Eerst poetsen, dan aan de sherry

Door: DitjesDatjes
28-04-2018

Ik las dezer dagen toevallig een hoofdstuk uit een oud boek over de Nederlandse huisvrouw. Daarin komt een rapport van Philips ter sprake over de huisvrouw in 1964. Volgens dit onderzoek was 80% van de huisvrouwen gelukkig. Ik kan dat absoluut niet geloven. Ik denk dat bijna al die huisvrouwen uit een zekere angst tegen de enquêtrices logen.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Was

De gemiddelde huisvrouw werkte – schrik niet – minstens 60 uur per week in het huishouden. In die tijd had nog maar weinig vrouwen een betaalde baan.

De ‘gelukkige’ huisvrouw ging bijna nooit uit, vrijwel nooit naar het theater, nooit naar de kroeg, zelden uit eten en nauwelijks op vakantie. Wel besteedde ze twee uur per dag aan het onderhoud van kleding inclusief die tijdrovende was zonder machine.
Het schoonmaken van het huis duurde elke dag 105 minuten, koken 100 minuten en aandacht voor het gezin 80 minuten. De afwas vergde een klein uurtje, boodschappen een half uur en dan waren er nog andere klusjes.

Misschien haalde mijn moeder met vijf jonge kinderen ook de 60 uur, want huisvrouwen waren zeven dagen in de week in touw, maar dan wel met grote tegenzin.

Sherry

Mijn moeder Selma haatte het huishouden en zou daar op latere leeftijd ook voor uitkomen, want ze was niet op haar mondje gevallen. De meeste hekel had ze aan het stoppen van onze sokken. Strijken vond ze ook verschrikkelijk en deed dat uiteindelijk alleen nog maar voor onze vader, de kostwinner.

Veel later, zo beschrijf ik in mijn boek ‘Als de dag van Toen’ hoorde ik dat moeder vanaf 1964 ’s ochtends, als wij naar school gingen, al aan de sherry zat. Bij haar piepjonge buurvrouw Jannet van 18 jaar. Mijn moeder (toen 40) was bevallen van de vijfde en Jannet had Tino geworpen met dank aan haar Italiaanse lover Toni. Dat schept een band, terwijl Jannet een dochter van mijn moeder kon zijn.

Ongelukkig

Ik bezocht Jannet tientallen jaren later. Ze woonde toen met Toni in een dorpje nabij Milaan. ,,Wij waren helemaal niet gelukkig als huisvrouwen. Daarom waren we aan de drank en joegen we er binnen twee uur een half pakje Caballero doorheen terwijl de twee baby’s in de rook in de box lagen.”

Jannet deed helemaal niets in het huishouden, haar vader had geld, maar mijn moeder moest wel. Jannet zei: ,,Ze heeft haar taken nooit verzaakt, ze was geweldig.”
Jannet werd nog geen zestig. Ze stierf aan overmatig drankgebruik, mijn moeder werd bijna 80 jaar.
Reacties naar [email protected]


Tip van de week

Bent u met roken gestopt en u wil ook af van de nicotineaanslag aan uw vingers, was deze dan met een mengsel van zeepsop en spiritus. Nicotinenagels worden weer schoon door deze te bewerken met een polijstvijl. Nicotine verdwijnt ook door de vingers te weken in een bleekmiddel. Heeft u daar geen zin in, bedenk dan dat de vlekken ook vanzelf verdwijnen. Ik ben daar het levende bewijs van.

Meer DenD