Eind mei is het weer tijd voor pioenen!

Door: Hans Jacobs
20-04-2019

Deze prachtige seizoensbloemen worden dan weer overal aangeboden als snijbloem. Een bos pioenen is altijd een leuk cadeau voor moederdag! Op de vaas zijn ze geweldig maar het zijn ook mooie planten voor de tuin. Met een beetje zorg en aandacht kun jij (of je moeder) met een pioenplant een eigen bloemenkwekerij beginnen waar je jaarlijks een mooi boeket van  kunt oogsten!

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Er zijn twee groepen pioenen: de boom- of houtpioenen en de kruidpioenen. Het verschil is eenvoudig af te leiden uit de naam:  de hout- of boompioen maakt houtachtige stengels die in de winter blijven staan terwijl de kruidpioen in de winter helemaal afsterft en pas weer in het voorjaar tot leven komt. De pioenen die als snijbloemen worden verkocht zijn kruidpioenen.

Als je zelf pioenen wilt oogsten, koop dan een plant bij het tuincentrum en zet hem op een zonnige plekje in voedzame, maar niet te natte  aarde.  Zorg er voor de dat kiemen (‘neuzen’) van de plant niet dieper dan 5-7 cm onder de aarde komen, anders zal de plant niet of nauwelijks gaan bloeien. Geef wat liefde en aandacht en de natuur doet de rest.

Te veel gedoe? Koop dan gewoon een lekker grote bos pioenen bij de vakbloemist voor je moeder. En voor jezelf!

Sarah Dikker

bloemstylist

Meer DenD