Eindelijk Oranje Boven op Prinsjesdag

fans wachten op Amalia
Door: Jos La Grande
20-09-2022

De eerste Oranjefans hebben zich vandaag verzameld bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, waar de troonrede dit jaar wordt voorgelezen. Ongeveer twintig mensen, sommigen in oranje kleding, stonden in alle vroegte klaar bij de hekken om niets van Prinsjesdag te hoeven missen.

Zo staan Amira en Ilonka Perfors uit Harderberg al sinds 07.15 uur bij de ingang. ,,Dit is de derde keer dat we hier zijn. In 2018 waren we er voor het eerst. Voor de grap wilden we kijken hoe het is, het een keer meemaken. We vonden het zo leuk dat we het jaar erop weer zijn gegaan”, zegt Amira.

Prinses Amalia is vandaag voor het eerst aanwezig bij Prinsjesdag. De 18-jarige prinses, die bij deze gelegenheid nog geen officiële taken hoeft uit te voeren, vergezelt haar ouders koning Willem-Alexander en koningin Máxima. De verwachting is dat ze plaatsneemt in de Koninklijke Schouwburg naast prins Constantijn en prinses Laurentien.

Amira Pervers: ,,Het is echt een beetje verslavend. We dachten eerst, dit jaar slaan we wel over. Maar Amalia komt nu voor het eerst mee, dus daar wil je toch weer bij zijn. Het is echt een historisch momentje”, aldus Ilonka. ,,En al die hoedjes, en als ze met de koets rijden, die tradities van vroeger, dat vinden we toch heel leuk om te zien.”

Vele duizenden mensen zijn vandaag weer in Den Haag voor Prinsjesdag. Ze kunnen dan de glazen koets met koning Willem-Alexander en koningin Máxima langs zien rijden, en misschien zien ze een deel van de koninklijke familie na afloop zwaaien vanaf het balkon van Paleis Noordeinde.

Meer DenD