Elizabeth leent studie Avondmaal Da Vinci uit

Door: DitjesDatjes
12-08-2018

HAARLEM – Koningin Elizabeth leent drie studies van Leonardo da Vinci voor zijn Laatste Avondmaal uit aan Teylers Museum in Haarlem. Het gaat om oefeningen voor de Simon, Philippus en Judas op de wereldberoemde muurschildering in Milaan. Ze maken deel uit van een groep tekeningen van Da Vinci die het Nederlandse museum uit The Royal Collection mag lenen.

Teylers wijdt vanaf 5 oktober drie maanden lang een expositie aan Da Vinci (1452-1519). Ook twee tekeningen die mogelijk studies waren voor de Petrusfiguur op het Laatste Avondmaal, afkomstig uit twee andere verzamelingen, komen daarvoor naar Haarlem. Er zullen in totaal 32 tekeningen van de meester uit tien verschillende landen te zien zijn en dat is echt heel wat voor Nederland, zeker nu.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Omdat het volgend jaar vijf eeuwen geleden is dat het genie stierf, organiseren musea verspreid over de wereld exposities en herdenkingen. Teylers liet niets aan het toeval over en begon vijf jaar geleden al met de voorbereidingen. Het is ook net voor het eigenlijke jubileumjaar gaan zitten om de eigen kansen op bruiklenen te verhogen.

Blikvangers

Blikvangers worden reproducties op ware grootte van het Laatste Avondmaal in Milaan en een kopie daarvan die sinds 1545 in het Belgische Tongerlo hangt. Die laatste wordt tegenover ‘de echte’ gehangen, die steeds verder vervaagt door oude schade en slijtage.

Teylers gokt op 100.000 belangstellenden voor de expositie, die ook tientallen werken van leerlingen en navolgers zal omvatten.

 

BUZZR

 

 

Meer DenD