Katja’s grote familiegeheim

Door: DitjesDatjes
11-01-2018

De jeugd van Katja Schuurman (42) en haar zusje Birgit (40 was, in tegenstelling tot wat ze tot nu toe in interviews erover loslieten, niet altijd een feestje. Je moeder die in een kliniek zit en een nichtje dat vermoord werd: het sloeg als een bom in het hun jonge leven.

Psychiatrische inrichting

Moeder Sonja, die inmiddels 69 is, leed toen de meisjes klein waren aan een zware dwangneurose. Zij had zo’n ernstige stoornis dat ze zelfs in een psychiatrische inrichting moest worden opgenomen.

,,Het uitte zich in honderdduizend keer op een dag je handen moeten wassen,” aldus Katja in Jan over de smetvrees van haar moeder. Sonja werd uit huis geplaatst toen Katja in de brugklas zat. Ze zagen hun moeder alleen op zondag als ze naar de kliniek mochten.

Na de behandeling met een destijds revolutionaire pil mocht Sonja na een relatief korte periode weer naar huis. Het lijkt genetisch want Katja slikt tegenwoordig ook medicijnen tegen dwangstoornisen- en handelingen.

In zestig stukjes gehakt

Maar er is meer. Deze week onthult zus Birgit nog een ander familiedrama dat haar in de vroege jeugd gevormd heeft. ,,Toen ik elf was, is mijn nichtje vermoord.” Ze voelt tot op de dag van vandaag een enorme woede over dit onrecht. De dader mag wat haar betreft ‘in zestig stukje gehakt worden’.

De man in kwestie is veroordeeld en blijkt zich later van het leven te hebben beroofd.

Meer DenD