Emile Bode: Grote schoonmaak van gereedschap

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

De grote schoonmaak is bijna uitgestorven. Toch staat bij mij het begin van de maand maart in het teken van de (grote) gereedschapsschoonmaak. Nu moet ik wel zeggen dat wij een groot huis en grote tuin hebben dus er is altijd veel te doen. Zo scherp ik mijn snoeischaren met een diamantvijltje. Vijl met kleine rondjes het gedeelte dat gescherpt moet worden.

Pot uierzalf

Handgereedschap zoals een hark, schop of bats vet ik altijd in met vaseline of ander vet dat beschikbaar is. Nu is dat een pot uierzalf die anders geen enkele dienst meer bewijst.

Een deel van mijn tuingereedschap hangt buiten en gaat altijd roesten. Dat is geen ramp wat het roest nooit door. Een grote schop is al bijna 100 jaar oud en was het eerste werktuig van de opa van mijn vrouw.

Schoonmaakazijn is overigens een wondermiddel tegen roest. Zet het gereedschap een dag in een emmer met pure schoonmaakazijn en daarna desnoods met een staalborsteltje het restant van de roest te verwijderen.

Je kunt ook baking soda met water mixen en met het papje het gereedschap insmeren, maar azijn vind ik veel makkelijker. Ook al omdat ik de groene aanslag op de sproeiers aan tuinslangen en op de sproeier van de vijverfontein daarmee schoonmaak. Door groene aanslag zijn deze sproeiers op een gegeven moment behoorlijk verstopt. Azijn gebruik ik in maart ook tegen groene aanslag op de buitentegels en het buitenmeubilair.

Veel lezers zweren bij WD-40 spray om roest te verwijderen. Ik gebruik dit smeermiddel vooral om roest te voorkomen en piepende geluiden tegen te gaan. WD-40 is een verplicht nummer voor elke klusser.

Te weinig smering is een belangrijke oorzaak van voortijdige slijtage. Daarom controleer ik ook enkele keren per jaar de olie in mijn grasmaaier en vooral in de kettingzaag. Het zal u niet verbazen dat ik zeker bij het begin van het seizoen ook het zaagblad van de kettingzaag span en de rails vijl.

Dan zijn er nog zoveel kleinere dingen: Het oppompen van de voorband van de kruiwagen, het schoonmaken van alle emmers en uiteraard onze schuur stof- en ongediertevrij maken, want deze elementen hadden in de winterperiode vrij spel. Als klap op de vuurpijl schuur en schilder ik de veel gebruikte werkbank elk jaar wit. Nogal overdreven volgens mijn vrouw, maar ik vind het leuk en netjes.

Wat mij betreft kan het voorjaar beginnen.


Winkel van de maand

Theeparadijsje in Leiden

Fredt Moers (65) werkte een groot deel van zijn leven als manager in de kunst- en cultuursector. Op een gegeven moment wilde hij op latere leeftijd iets voor zichzelf beginnen en dat werd de winkel Thee & Meer in de sfeervolle Pieterskerk-Choorsteeg in hartje Leiden.

Hij zegt: ,,Ik heb me toegelegd op biologische thee. Ik heb meer dan 120 verschillende soorten. Daarnaast verkoop ik onder andere handgemaakt keramiek, Italiaans tafellinnen en fairtrade chocolade. Ik geef ook regelmatig workshops zoals een Japanse theeceremonie of thee & foodpairing. Dat is het combineren van thee met hartige en zoete gerechten. Wat dacht je van zwarte thee bij een pizza of groene thee bij een visgerecht.”

Welke thee is op dit moment hip?

Moers: ,,We doen vooral zaken met Japanse, Indische, Chinese en Nepalese producenten. Groene thee blijft populair maar ik noem ook Matcha thee. Dat betekent letterlijk poederthee. De bladeren zijn gemalen tot poeder. Het schijnt ook heel gezond te zijn.”

Fredt startte drie jaar geleden zijn winkel. ,,Je begint en niemand heeft ooit van je gehoord. Het is wel een uitdaging om een nieuw bestaan en een klantenkring op te bouwen. Gelukkig zie ik elk jaar de omzet stijgen. We gaan het redden.”

Moers thee en meer

Pieterskerk-Choorsteeg 22

2311 TR Leiden

moers-thee-en-meer.nl


Tips van de Week

Vogeltjes

Een lezeres ergert zich aan het feit dat er geregeld vogels zijn die de aarde uit de bloempotten halen en dat geeft weer rommel op het balkon.

Ze heeft nu een stukje worteldoek op maat geknipt en om de plant heen gelegd. Water geven is geen probleem en de vogels blijven weg.

Koplampen

Van heel oude auto’s kunnen de koplampen na verloop van tijd dof worden.  Dat kan zelfs tot afkeuring bij de APK leiden. Theo Hoeven heeft een tijdje geleden de koplampen met een beetje tandpasta gepoetst en de dofheid verdween.

Microvezeldoekjes

Frouwkje vindt dat microvezeldoekjes op den duur gaan ruiken, ook al doe je ze in de wasmachine. Daarom spoelt ze de doekjes goed uit en legt deze dan twee minuten op de hoogste stand in de magnetron. Zo gaan alle bacteriën dood en is het doekje weer fris.  Ik ben niet zo blij met deze tip die je ook op internet tegenkomt. Het doekje moet in ieder geval nat zijn als u ze in de magnetron doet. Anders kunnen ze in de brand vliegen. Wij doen een stapel doekjes met de hand- en theedoeken in de wasmachine op 90 graden en ze ruiken weer fris. We hebben ook speciale doekjes die je gewoon in de vaatwasser kunt doen.

Brief van de Week
De kunst van het poetsen

Tineke van Dis is wijkverpleegkundige. Dat is een prachtig beroep. Zij heeft nuttige adviezen over het voordelig reinigen van een kunstgebit. Volgens haar worden deze gebitten door het veelvuldig gebruik van reinigingsgels en -tabletten op den duur ruw waardoor je ze steeds moeilijker schoon krijgt.

,,Het kan voordeliger en beter,” vertelt deze ervaringsdeskundige. Zij wijst op de nieuwe richtlijnen mondzorg:

– Het kunstgebit ’s avonds met zachte, vloeibare zeep en een zogeheten gebitsprotheseborsteltje schoon maken, daarna afspoelen en droog wegleggen;

– ’s Morgens het kunstgebit afspoelen en in de mond plaatsen;

– Wanneer er tandsteen of aanslag op het gebit zit, kan het een nacht in een oplossing van half water en half schoonmaakazijn worden gelegd;

– De mond en de tong dagelijks reinigen met bijvoorbeeld een zacht borsteltje.

Poets de kaken, gehemelte en binnenkant van de wangen voor het slapen gaan met een zachte tandenborstel met of zonder tandpasta.

Kijk ook eens op websites zoals demondnietvergeten.nl. Of knmt.nl/poetsinstructie.

Voor deze tips krijgt Tineke van Dis een waardebon van 25 euro.

Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op huishoudbode.nl

Tags

EMILE BODE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie