Emile Bode: Ui, de lekkerste smaakmaker 

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

Een ui is een veelzijdig prachtproduct en spotgoedkoop.  Nederlanders eten gemiddeld 4,5 kilo uien per jaar. De consumptie in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië ligt stukken hoger. De ui is een smaakmaker en een gezonde groente, ofschoon de gezondheid afneemt als u elke dag een frikadel speciaal eet… 

Ui kun je fruiten (op laag vuur gaar laten worden), bakken of stoven. Uien karamelliseren vind ik zelf erg lekker.  Daar moet je wel de tijd voor nemen. Veel uien met beetje olie in de pan, vuur laag tot halfhoog. Een minuut of 40 sudderen en vaak draaien om aanbakken of zwart worden te voorkomen. Door het langzaam garen komen suikers vrij en die zetten zich om in karamel. Je kunt er op het einde nog een lepeltje bruine suiker aan toevoegen. Dan worden ze nog bruiner, zachter en glanzender. Een scheutje olijfolie en peper en zout misstaan ook niet.   

 Weinig mensen frituren uien maar dat kan ook heel goed. Zet de frituur op 180 graden. Snijd grote uien in ringen van 3 millimeter dikte. Zet twee bakjes klaar. Eentje met twee geklutste uien en de ander met bloem of meel. Haal de uien eerst door de eieren en daarna door de bloem en daarna goudbruin frituren. Uien kun je wekenlang op een koele en donkere plaats bewaren. Ik bewaar ze in de schuur en nooit in de koelkast. Koop altijd stevige exemplaren.  

Bij het snijden van uien hebben de meeste mensen last van tranen. Als je uien koel bewaart, heb je daar minder last van.  Of uien voor het gebruik even in water dompelen. Er wordt beweerd dat uien tegen tal van kwalen helpen. Ik betwijfel dit uiengeloof. De bekendste omatip is een doorgesneden ui op het nachtkastje leggen als u last heeft van een verstopte neus of van benauwdheid. Heeft u last van vastzittend slijm dan zou het eten van gebakken uien helpen. Serieuzer zijn onderzoeken die aantonen dat het eten van uien en knoflook positieve effecten hebben op hart- en vaatziekten en kanker. 

Heel wat lezers menen dat je gegarandeerd geen strepen krijgt als je een stuk uit in warm water doet waarmee je de ramen wast.  Maar volgens professionele glazenwassers is dit een Broodje Aap-verhaal. Koop eens een zakje pootuitjes en zet ze in maart in de grond. Na rijping goed drogen en eventueel vlechten. Een leuk en creatief werkje.  


Winkel van de maand 

 Hemelse geuren van De Eenhoorn 

 De Eenhoorn is misschien wel de mooiste winkel van Hanzestad Kampen met haar fijne geuren van koffie, thee en mooie sigaren. 

Want deze zaken worden vooral verkocht. En op dinsdag, woensdag en donderdag wordt de koffie in de winkel vers gebrand en zijn de geuren helemaal hemels. In de winkel kun je ook allerlei andere dingen kopen zoals wijnen, bieren, port, chocolade en cadeaupakketten. Ook de website is een omweg waard.  

,,Ik denk dat er weinig winkels zijn met zoveel ambiance en gepassioneerd personeel,” vertelt mede-eigenaresse Binet Brasser 

De Eenhoorn is om meerdere redenen bijzonder. Achter de winkel is de sigarenfabriek van De Olifant gevestigd. Voor een tientje krijgt u een rondleiding die beslist de moeite waard is.  De sigaren worden daar deels machinaal en deels met de hand gemaakt. Tijdens de rondleiding  waant u zich in de middeleeuwen als u loopt door een doolhof aan werk- en opslagruimten, trappetjes, gangetjes en binnenplaatsen.   

Binet zegt: ,,Onze winkel is prachtig, maar dat geldt ook voor Kampen. Deze historische stad wordt nog wel eens vergeten door toeristen. Dan gaan ze naar Giethoorn en Zwolle maar onze stad laten ze links liggen. Ik zou zeggen: kom nu wel en geniet.”  

De Eenhoorn
Oudestraat 101-103
Kampen
eenhoorn.eu  


 Tips van de maand 

 Thee-ei 

Tiny Evenhuis gebruikt een thee-ei als ze rijst of macaroni aan de kook brengt.  

In het thee-ei doet ze een gescheurd laurierblad, een paar kruidnagels en een klein stukje foelie, tezamen met een half  groentebouillonblokje en dat laat ze allemaal meekoken. Bij het afgieten zitten deze geuren in de rijst en macaroni. 

 

Peperduif 

Hettie van Wingerden uit Ridderkerk had zeer veel last van poepende en roekende duiven op haar balkon.  Ze ging rijkelijk met peper strooien  en de duiven verdwenen.   

Stroop   

Jan Voermans wilde zijn vrouw verwennen door haar een pannenkoek met siroop op bed te brengen. 

Maar het restant siroop was te dik geworden en vloeide moeilijk uit de plastic fles. Hij dacht: dat los ik even op door de fles in de magnetron op te warmen. Die stond net aan toen Jan een knal hoorde. Hij had de dop niet van de fles gedraaid en die was gesprongen en de hele magnetron onder de stroop.  

Voortaan de fles in heet water leggen. Dan wordt de stroop ook zachter.   

Mandarijnen 

Laat de schillen van mandarijnen een halfuur trekken in heet water en giet dat bij je badwater: ruikt lekker fris.  


 Brief van de week 

 Altijd paraat: rolsnijmachine 

 De hobby van Cobie van Wijk uit Maarssen is fotografie. Lang geleden kreeg ze van haar echtgenoot een foto-snijmachine voor haar verjaardag, beter bekend als rolsnijmachine.  Inmiddels maakt zij haar foto’s digitaal en worden ze op de computer bijgesneden. Toch blijft de snijmachine haar meest favoriete (huishoudelijke) apparaat. Het werkt volgens Cobie veel preciezer dan een huishoudschaar.
Zij snijdt recepten of andere gedrukte artikelen uit tijdschriften zoals D&D om te bewaren. 

Overtollig blanco printpapier versnijdt ze tot notitieblaadjes  en boodschappenbriefjes. Ansichtkaarten, afkomstig van scheurkalenders, worden door haar hergebruikt en eerst ontdaan van perforatieranden. Ontvangen wenskaarten versnijdt Cobie om  cadeau-enveloppen mee op te pimpen of om  toepasselijke teksten/fragmenten aan een cadeautje of een bosje bloemen vast te maken. Ook snijdt ze pakpapier op maat 

Ik heb ook al circa 40 jaar zo’n rolsnijmachine. Ik sneed er ook negatieven mee. 

Deze tip verdient een waardebon van 25 euro. Heeft u ook een leuk verhaaltje voor deze rubriek, mail en maak kans op een prijs. 
 

Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl   

 

Tags

EMILE BODEHUISHOUDBODE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck