Emile over gemaksvloeren: wat moet ik op de grond leggen?

|
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Emile schrijft al bijna zeventien jaar elke week over het huishouden. Nog nooit is hem de vraag gesteld welke vloer u moet kopen. Tot een paar weken geleden een dame van 75 jaar mailde met de vraag… 

Ze is weduwe en wil kleiner wonen in een appartement en geen huisdieren meer. De vloer moet mooi zijn, niet te modern, maar vooral makkelijk in onderhoud. ,,Ik ga die vloer hooguit een keer in de week zuigen,” schrijft ‘madame’.  

Vloerbedekking valt gelijk af en dat wil ze ook niet meer. Je moet vaak stofzuigen en het is vlek- en allergiegevoelig. De populariteit van vaste vloerbedekking is fors gedaald. Zeker bij gezinnen met kinderen en huisdieren. Zelf vind ik het wel mooi in de slaapkamer en als kleed. De relatief goedkope laminaatvloer is de meest verkochte vloer en onderhoudsvriendelijk. Zelf vind ik visgraatparket veel stijlvoller door de warme gloed en de kwaliteit van het materiaal. Het onderhoud valt best mee, zeker als je alleen bent. Het is wel stukken duurder. 

Maar in de sector vloertechniek zijn de afgelopen jaren vooral gemaksvloeren ontworpen, die u eerst in winkels en bedrijven zag, maar die nu steeds vaker in moderne en zelfs klassieke woonhuizen voorkomen.  Ook daar kan een prijskaartje aan hangen.  

Mevrouw zou eens moeten kijken bij bedrijven die gietvloeren verkopen en leggen. Dat is een kunststof vloer in allerlei kleuren die ambachtelijk wordt gegoten.  In deze sector bestaan tal van gradaties zoals siergrindvloeren, marmerstone vloeren en pvc-vloeren. 

De pvc-vloer is onlangs in het huis van mijn jongste dochter en haar vriend in Rotterdam gelegd. Uiterlijk lijkt de vloer op parket maar er komt geen hout aan te pas.  Het is van kunststof gemaakt. In dit geval met een warme, ietwat donkere houtlook, die zich makkelijk laat schoonmaken met water en een scheutje schoonmaakazijn.  

Zelf hebben wij antieke plavuizen of wel tegeltjes. Tegels worden steeds minder verkocht, maar toen wij onze boerderij in 1995 betrokken, lag deze vloer er al.  Het zijn zogeheten Franse plavuizen en meer dan 150 jaar oud. Geen tegel is hetzelfde en het leggen was een huzarenstukje. Wij vinden de vloer authentiek. Je ziet er niets op en het dweilen met een beetje vloerfris is een fluitje van een cent. Maar de plavuizen zijn nu zeer aan de prijs. Mevrouw kan ook informeren naar (Belgisch) hardsteen, leisteen, graniet enzovoorts. 

 De keuze is aan haar, ik dring niets op.  

 


 

Winkel van de maand 

 

‘Als ze het niet hebben, bestaat ’t niet’ 

 In 1938 begon timmerman Jaak van Wijck aan de Ginnekenstraat in Breda een winkel in ijzerwaren en gereedschappen. Samen met zijn broer timmerde hij de prachtige ladekasten en vakjes, gemaakt van transportkisten. Alleen al het interieur is een bezichtiging waard. 

Nu, tachtig jaar later, is Van Wijck een begrip in Breda. De winkel is vergroot tot bijna 500 vierkante meter, maar de oude sfeer is nog volledig aanwezig. ,,Ze hebben daar onderdeeltjes die u nergens meer kunt vinden. En als ze ’t niet hebben, bestaat het niet,” schrijft L. Van Beers die deze winkel van harte aanbeveelt.  

Naast gereedschap en sanitair is er een sloten- en sleutelservice, je kunt gereedschap huren en laten slijpen en er is een houtzagerij.  

Jorg Huizinga, kleinzoon van Jaak en Ruud Frijters zijn nu eigenaren van de winkel. Jorg begon er op zijn veertiende en Ruud op zijn vijftiende. Jorg zegt: ,,Zolang ik baas ben, blijven we hier zitten.” Beide kunnen overigens makkelijk de 50 jaar in de winkel volmaken.  

Opa Jaak bleef heel lang actief en ook na zijn pensionering kwam hij nog regelmatig langs. Met zijn twee wandelstokken zat hij op een stoeltje bij de oude potkachel. Op oudejaarsdag 1991 stierf hij, 85 jaar oud.  

 

Jaak van Wijck 

Ginnekenweg 146 Breda 

Jaakvanwijck.nl  

Zondags gesloten 

 


Tips van de maand 

 Gratis luchtverfrissers 

Mevrouw Knoester legt lege verpakkingen van een wasmiddel of wasverzachter open in de linnenkast of schoenenkast. En soms achter haar bank of op een andere plek die niet voor iedereen zichtbaar is.   

Zo heeft ze wekenlang een heerlijke geur in de kasten en in huis zonder dat deze ‘luchtverfrissers’ geld kosten.    

En gratis netjes 

Ook de netjes die om zakken sinaasappels zitten, gooit mevrouw Knoester niet weg.  Ze frommel ze in een dotje en dan kun je er prima het sanitair in bijvoorbeeld de badkamer mee schoonmaken zonder dat het krast. Na gebruik weggooien of een paar keer hergebruiken. 

 Schoenveters 

Een opmerkelijke tip van Corrie Binneveld.  Zij doet veel vrijwilligerswerk bij ouderen en ziet met lede ogen aan dat veel mensen mooie schoenen hebben, maar de veters niet meer kunnen strikken.  Corrie kocht op de markt dikker elastiek en gebruikt de rekbare elastiek als schoenveter. Ze heeft al bij drie ouderen succes.   

Els Kat heeft op het aanrecht en op de wastafel een zeeppompje. Wij trouwens ook. Als zij een verse vlek op textiel heeft, maakt zij die nat onder de kraan en doet daar een klein kloddertje zeep uit het pompje op. Net zo lang wrijven totdat de vlek is verdwenen. Daarna uitspoelen met lauw tot warm water 

 


Helpt ’t of helpt ’t niet 

 Bloemen langer op de vaas 

Er bestaat een hoop Broodje-Aapverhalen hoe je bloemen zo lang mogelijk mooi kan houden op een vaas. Angelique van der Meer uit Rotterdam legt een geschilde aardappel op de bodem van de vaas met water.  

Andere mensen zweren bij een snufje zout of een oude stuiver. Of een half aspirientje dan wel een druppel bleekwater, natuurazijn of een theelepel suiker.  

Ik heb mijn grote twijfels over al deze tips. Ik weet alleen dat suiker wel zou helpen, omdat planten zelf ook suikers bevatten maar doe dan een klein beetje. 

Het beste is gewoon de bloemenvoeding die u meestal bij uw bos bloemen krijgt. Dit zakje bevat alle ingrediënten zoals zouten en stikstof om uw bloemen langer goed te houden. 

Vervolgens de bloemen zo schuin mogelijk afsnijden.  Een vaas moet schoon zijn. Eventueel spoelen met warm sodawater. Zo verdwijnen ziektekiemen en vieze luchtjes. Overtollig blad en uitgebloeide knoppen op tijd verwijderen.  

Maar het allerbelangrijkste is de temperatuur in de woonkamer. Een vaas bloemen bij een directe warmtebron of in fel zonlicht is funest. Ook staan bloemen niet graag op de tocht. Als u ze nu ook nog op tijd water geeft, komt het helemaal goed.  

 


 Win een bon! 

Heeft u een geweldige tip? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl  

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck