Emile kwast door het huis  

Door: DitjesDatjes
25-10-2018

Vroeger werd het huis vooral door manlief geschilderd. Nu zijn er steeds meer dames die dit klusje willen klaren. Vooral binnen. Maar niet in Huize Bode. Moeder de vrouw durft alleen op een keukentrapje te staan. 

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Op verzoek van mijn vrouw begin ik aanstonds met het schilderen van de muren in de hal en de gang op de bovenverdieping. Dat is een flinke klus, vooral in het lastige trapgat. Het voorwerk is heel belangrijk. Dan praat ik over het afplakken met afdekplastic of -folie en tape. Voorts het eventueel herstellen van scheuren en gaatjes en het verwijderen van lampen en afdekplaatjes van elektra. Soms moet er ook nog gekit worden. Ik heb al heel wat keren bij onze dochters gesausd. De oudste is in vijftien jaar tijd zeven keer in Rotterdam verhuisd. Als ze weer een nieuwe vrijer heeft, mag hij het doen. Het schilderen is altijd goed gegaan maar volgens de vakman deed ik het steeds verkeerd. Zo moet u bij zuigende muren eerst een voorstrijkmiddel gebruiken. Dit voorkomt afbladderen en kleurverschillen. Maar wanneer heeft u een zuigende muur? Nou, haal een natte spons over de muur. Wanneer de spons het water snel opzuigt, moet u voorstrijken. Dat is bij ons niet het geval en dat scheelt een slok op een borrel. Met een ronde kwast schildert u de hoekjes en de kanten. Daarna pakt u de vachtroller en het grote werk begint. U verdeelt de muur in denkbeeldige vierkantjes van circa 1 vierkante meter (het komt niet zo precies) en in dat vak rolt u van onder naar boven, van links naar rechts en weer van onder naar boven. Zo bereikt u het beste resultaat. Ik gebruik het liefst een roller zonder stok. Met een telescoopsteel werk ik niet prettig.

 

Gewoon muurverf

Vaak wordt gezegd: ,,Je moet goede Latex voor de muren gebruiken, want goedkoop is duurkoop.” Maar dat is kul. In een test van Radar scoorde de spotgoedkope Latex beter dan de duurste van Histor. Het is net als met kratten bier: elke week is er wel een Latex in de aanbieding. Het is trouwens helemaal geen latex meer, maar gewoon muurverf. Latex is een merknaam geworden. Eigenlijk vind ik het schilderen niet zo nodig, maar volgens mijn vrouw ben ik niet goed wijs. ,,Het is 22 jaar geleden voor het laatst gedaan.” Als ik goed mijn best doe, loop ik het risico dat ik ook mijn werkkamer moet doen. Daar is 20 jaar gerookt. Mooie muren in nicotinekleur zijn het resultaat. 

 

Winkel van de Maand november 

 

Deksels! Hoedzo in Den Bosch 

Het is een risico om in deze tijd een hoedenwinkel te beginnen. Immers, wie zie je nog flaneren met een mooie hoed op? Linda Leenders nam het risico en startte een winkel in de binnenstad van Den Bosch. De naam van de winkel: Hoedzo! Linda vertelt: ,,Ik heb het hoeden- en pettenvirus niet van een vreemde. Mijn vader van 77 staat nog steeds met hoofddeksels op de markt.” Linda’s assortiment is omvangrijk met zomer- en winterhoeden, petten en mutsen. Dan praten we over bucket hats, strohoeden, zonnehoeden, wollen hoeden, leren hoeden, flathoeden. Nooit geweten dat er zoveel verschillende soorten bestaan. Dat geldt ook voor de petten: ballonpetten, zonnepetten, outdoorpetten en baretten. Het meeste is ook via haar internetsite te koop. Ook kunnen hier kinderen en zelfs baby’s terecht. Dan wel met hun pappa en/of mamma… En zeg nou zelf: zo’n babyhoedje Bambi voor drie knaken is heel aandoenlijk. Linda: ,,Ik ben verhuisd van Schijndel naar Den Bosch waar veel meer mensen winkelen. De zaken gaan behoorlijk, onze prijzen zijn niet hoog, maar we moeten nog wat aan de weg timmeren. Het winkelend publiek moet ons ook weten te vinden.”    

Hoedzo.nl 

Vughterstraat 65 

Den Bosch 

073-6990193 

 

Helpt ’t of helpt t niet? 

 

Tandpasta als wondermiddel 

 

Met enige regelmaat krijg ik tips over ‘wondermiddel’ tandpasta. Het zou als polijstmiddel kleine krasjes uit het kunststofvenster van een smartphone verwijderen, maar niet bij mij. Met tandpasta zou je zilver kunnen reinigen, maar het resultaat is pover. Je kunt er kleine gaatjes in de muur mee stoppen, maar de pasta wordt nooit hard. Met een beetje tandpasta zou de jeuk van een muggenprik verdwijnen. Het aanbrengen van een kruisje is een stuk effectiever. Het smeren van tandpasta op oppervlakkige brandwondjes zou volgens diverse lezers helpen, maar niet bij mij. Of ivoor weer glanzend wordt met tandpasta kon ik niet onderzoeken, het is al weer een tijd geleden dat ik een olifant heb geschoten. Tandpasta helpt wel als u voor het duiken de glazen van uw duikbril poetst met tandpasta en daarna naspoelt met water. Dan heeft u bij het duiken beter zicht. Als uw handen ruiken naar knoflook of uien, kunt u ze wassen met tandpasta. Heeft u last van het irritant kraken van de koppeling van uw caravan? Smeer de trekhaak dan in met tandpasta.
Oh ja, tandpasta helpt heel goed als u uw tanden poetst… 

 

Tips van de maand 

 

Kop: Koordje 

Iedereen die fietst heeft het een meegemaakt: een windvlaag en uw petje ligt op straat, of, zoals bij de echtgenoot van Wilma Mazereeuw, in de Donau. Wilma kocht een paar brillenkoorden en kleine knoopjes en op alle petten heeft ze twee kleine knoopjes genaaid waar het oogje van het brillenkoord om gaat. Het petje kan weliswaar afwaaien, maar blijft dan om de nek hangen. De koordjes kunt u er zo weer afhalen. 

Deze vinding verdient een waardebon van 25 euro.  

 

Kop: Talkpoeder 

Als u naar het strand gaat is het vaak lastig om al dat zand van uw voeten te krijgen. En het kan soms best pijnlijk zijn, zeker bij kinderen, als u te hard wrijft. Carla Venekamp uit Maarssen heeft een oplossing bedacht: neem een busje talkpoeder mee en strooi dat vooraf op uw voeten en uw wrijft het zand er zo van af. En het is niet pijnlijk. 

 

Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl

Meer DenD