Emile poetst met de schuurbol

Door: DitjesDatjes
27-07-2019

,,Die bakplaat krijg je nooit schoon. Het vet is er bijna ingebrand?”
,,Die krijg ik wel schoon.”
,,Nietes.”
,,Welles.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Ruim achttien jaar geleden begon ik met mijn eerste huishoudcolumn in De Telegraaf. Nu schrijf ik al weer jaren voor DenD en eindelijk ga ik verklappen wat mijn favoriete  huishoudproduct is. Dat is geen Airfryer, geen wasmachine, geen stofzuigerrobot, geen fles schoonmaakazijn.

Het is een ogenschijnlijk onbenullig rvs-sponsje, dat geen drol kost en eindeloos lijkt mee te gaan. Maar mijn vrouw kon ik nooit overtuigen van het nut van dit sponsje totdat ze mij onlangs de gruwelijk vette bakplaat uit de oven aanreikte. Binnen tien minuten maakte ik de bakplaat schoon. Met het sponsje, heel veel water en de nodige ellenboogstoom…

Mijn vrouw Lenie stond perplex. ,,Je bent echt een huishoudwonder,” zei ze. Ik weet niet of ze dat meende. Voordat je het weet, heeft ze weer een klusje voor mij.

Het probleem met deze staalwolsponzen is dat fabrikanten er steevast verschillende benamingen aan geven zoals rvs-schuursponsje, inox spons of pannensponsje, dan wel  schuurbol of spiraalspons.

Feit blijft dat deze schuurbol is vervaardigd uit rvs-draden in spiraalvorm en daardoor zeer geschikt voor het losschuren van het meest hardnekkige vuil van een harde ondergrond. Ook al omdat de spons dan niet krast en niet roest.

Eigenlijk is de spons bedoeld om pannen schoon te maken, maar daar gebruik ik hem  niet voor want onze moderne pannen branden bijna  ooit meer aan.

Het roestvaststalen sponsje met dus heel veel water gebruik ik voor tal van andere zaken.

  • Het verwijderen van groene aanslag van houten tuinmeubelen en schuttingen en ander hout;
  • Terracottapotten grondig reinigen;
  • Barbecuerooster, bakplaten, gourmetpannen, ovenschalen schrobben. Maar ook ovens, gaspitten en gietijzeren potten;
  • Zwaar vervuilde velgen van auto’s reinigen;
  • Het schoonmaken van tuingereedschap zoals spades, harken, maar ook gereedschap met roestaanslag.

 

 

De schuurbol komt vaak tevoorschijn. Ik heb nu van drie bollen een grote gemaakt. Ik heb ze wel eens voor 35 cent per stuk gekocht, maar ik heb ze ook wel eens voor bijna 3 euro per stuk gezien. Koop de rvs-schuursponsjes altijd in de aanbieding en neem er dan gelijk een stuk of zes.

…Wat zeg je Lenie? Of ik ook de magnetron wil schoonmaken? Shit, daar heb je het al.


Tips van de maand

Oliemixje

Marianne Valentijn liet een fles zonnebloemolie op haar stenen keukenvloer vallen. Ze heeft er een fles goedkope cola op leeg gegoten en even laten intrekken. Daarna water eroverheen gegooid en opdweilen. Alle olie is verdwenen en de vloer is ook niet meer glad.

Antislip

Corrie Langelaan is een huishoudcreatieve dame. Ze vindt dat haar koffiezetapparaat hevig trilt als je er een kopje onder zet. Daarom heeft ze er een stukje antislip op gelegd en het trillen is verdwenen.

Nagellak

Bij een overhemd heb je wel eens een draadje dat je zo er uit trekt en dan valt het knoopje eraf. Corrie smeert meteen bij de aanschaf van een nieuwe blouse een beetje kleurloze nagellak op de draadjes en ze blijven langer vastzitten.

Lichtje

Tot slot vertelt zij dat haar kledingkast niet helemaal opengaat omdat de deur dan het bed raakt. Daardoor kan ze ook  moeilijk zien of een kledingstuk zwart of donkerblauw is. Bij Kruidvat kocht ze zelfklevende lampjes met batterijen.  Die gaan branden als je de deur opent. Ze gaan vanzelf na 20 seconden uit als de deur gesloten is. Alle kleding is nu prima verlicht. Corrie kan zich niet meer in de kleur vergissen.

Zoveel tips tegelijk, dat verdient een waardebon.


Helpt ’t of helpt ‘t niet

Frietjes ontdooien?

Mijn vrouw is een enthousiaste gebruiker van de Airfryer.  Net als diverse lezers legt ze altijd een stukje vetvrij papier op  de bodem van dit apparaat. Dit vangt het vet en de kruimels op. Je gooit het papiertje na afloop in de prullenbak.  Frietjes verwarm ik het liefste zelf in een spotgoedkope friteuse die ik dan buiten aanzet.  Ik snijd een flinke hoeveelheid in diverse maten. Model fritesstick  voor de jongste dochter, middel en dikke, Vlaamse frieten die ik zelf lekker vind. Bij het voorbakken en afbakken doe ik in de friteuse precies de hoeveelheid die later in een puntzakje met houder gaat. De frites gaat in de vriezer.

Laatst zei iemand dat je de frietjes eerst moet ontdooien en dan moet afbakken. Dat had zij gelezen bij zogeheten omatips op internet.

Ik verzekerde haar dat dit een verkeerde tip is. Dan loop je kans dat de frietjes slap worden. Frietjes moeten niet ontdooid worden. Een kwartiertje voor het afbakken uit de vriezer halen, desnoods even in het vergiet schudden zodat overtollig vocht verdwijnt. Daarna vooral kleine porties in de friteuse. Geen deksel erop doen. Dit in verband met condensvorming. Binnen twee minuten zijn de frietjes knapperend goed.


Win een bon!

Heeft u een geweldige tip? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op huishoudbode.nl

 

Meer DenD