Emile praat tegen bomen

Door: DitjesDatjes
19-05-2018

In 1982 won de VVD onder Ed Nijpels tien zetels en ging van 26 naar 36. Een ongekend succes. De partij kwam in het kabinet en een flink aantal Kamerleden werd staatssecretaris of minister. Zodoende werd zelfs nummer 43 op de lijst uiteindelijk volksvertegenwoordiger. Ik was toen parlementair verslaggever.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Zielig gangetje

De zes laags tgeplaatste Kamerleden werden in een intriest zijgangetje van het oude Kamergebouw geplaatst in een kleine werkkamer met nauwelijks daglicht. Het waren op een na geen grote, politieke talenten en na de verkiezingen van 1986 hebben we nooit meer iets van deze volksvertegenwoordigers gehoord. Behalve die ene en talentvolle Jan Franssen, nu staatsraad bij de Raad van State.

Ik schreef omstreeks 1985 een column over dit ‘zielige gangetje’ en hun bewoners. Dat vonden ze niet leuk.

Gouden regen

Ik moest daaraan denken toen ik dezer dagen onze prachtige Goudenregen bewonderde.

Toen wij ons huis in 1995 kochten, stond zij pal naast de zijdeur van de garage. Zij werd te groot en moest worden verplaatst en verhuisde naar de middentuin. Bij een grondige tuinrenovatie overwoog ik de Goudenregen in te smeren met Round Up en door te zagen. Haar stam was toch al op één plek gebarsten en de bloei werd minder mooi. Ik groef haar uit maar kon het niet over mijn hart verkrijgen om haar in mootjes te hakken. Ik pootte de Goudenregen helemaal achter in de tuin. Alsof je haar voor straf in de hoek zet. Pal voor een droge sloot en rechts de composthoop en verwaarloosde kruidentuin. Met recht een zielig plekje.

Ik groef een gat, kocht een grote zak potgrond en strooide weelderig met koeienkorrels en zei: ‘Laburnum, want dat is de Latijnse naam, doe je best en ga groeien en bloeien en boeien, want anders zijt gij volgend jaar kachelhout.

De Goudenregen werkte aan een schitterende comeback en vooral mijn vrouw is verliefd op haar. De naastgelegen kruidentuin heb ik opgeknapt en daar staan nu alle bekende tuinkruiden van de wereld in. Alleen basilicum doet het bij mij nooit in de volle grond.

De Goudenregen verdient nu een plek op een A1-locatie, maar daar waag ik me niet meer aan. De circa 35 jaar oude boom mag hier altijd blijven staan en is niet meer zielig.  

Reacties: [email protected]


Tip van de Week

 

Ik heb dus een kruidentuin. Het meest gebruik ik lavas, bij u waarschijnlijk bekend als maggiplant. Koop zo’n plantje voor een paar euro en plant haar in een pot of in de volle grond. Lavas groeit heel snel. Knip een flinke stengel af en laat deze met de soep meetrekken. Daarna eruit halen. De pittige maggi-achtige smaak vind ik heerlijk.

Meer DenD