Emile Roemer beëdigd als commissaris van de Koning

Door: Kees van der Made
18-11-2021

Voormalig voorman van de Socialistische Partij Emile Roemer is vanmorgen op Paleis Noordeinde benoemd tot commissaris van de Koning van Limburg.

Emile Roemer trad vier jaar geleden terug als voorman van de Socialistische Partij (SP). Korte tijd later zou hij – na twaalf jaar trouwe dienst – terugtreden als Kamerlid. Het gaat de goedlachse SP’er voor de wind. Hij is sindsdien waarnemend burgemeester van Heerlen en Alkmaar geweest en heeft nu weer een nieuwe functie…

Vanaf 1 december

Op 1 oktober werd Roemer voorgedragen als commissaris van de Koning in Limburg. Deze voordracht is overgenomen door de ministerraad. Vanmorgen is hij benoemd in de functie. Vanaf 1 december gaat hij aan de slag. Roemer is voor een periode van zes jaar benoemd. Daarna wordt overwogen over hij weer benoemd wordt of niet. Een commissaris van de Koning is voorzitter van de Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten – het parlement en bestuur van de provincie -, houdt zich bezig met beleid, voert rijkstaken uit en kan bemiddelen bij gemeenten of deze adviseren. In Limburg wordt de commissaris ook regelmatig officieus aangeduid als gouverneur.

Meer DenD