Emile telt af met stukjes zeep

Door: Ditjes en Datjes
25-11-2017

Omstreeks 1966 was ik kortstondig misdienaar in de Koepelkerk in Bussum. Nee, ik ben nooit door een priester betast. Aan mijn katholieke missie kwam snel een einde toen mijn ouders naar Amerongen verhuisden.

Het was in de kerk erg druk in de adventstijd, de periode voor kerst die loopt van 1 tot en met 24 december. Het woord advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent.

Lekker eten in een aangekleed huis

Dit betekent, dat in deze tijd de christenen zich voorbereiden op het kerstfeest waarbij de komst en wederkomst van Jezus wordt verwacht. Anno 2017 verwachten de meeste mensen met Kerst mooie cadeaus en lekker eten in een aangekleed huis.

De advent begint altijd vier zondagen voor Kerstmis op een zondag. Dus dit jaar begint hij op 3 december en eindigt op zondag 24 december, tevens kerstavond. Bij kerst hoort een adventskrans waarop vier kaarsen staan. Elke zondag wordt een nieuwe kaars ontstoken, maar volgens mij weet bijna niemand dat meer.

Tegenwoordig is de adventskalender dé hit. Het is uit Duitsland overgewaaid. De kalender hang je op, of zet je neer en vanaf 1 december mag je elke dag een luikje openmaken. Vroeger zat er dan een snoepje achter of een klein speelgoedje. Ik kocht vroeger weleens een kalender voor mijn kinderen en vrouw en dan kon je elke dag een kraslot krassen. Online kun je nu vele tientallen verschillende adventskalenders bestellen. Voor een paar euro, maar ook voor 80 euro.

Dagelijks jengelend kroost

Meestal koopt de man zo’n kalender voor zijn vrouw, vriendin of minnares. Je kunt de kalender ook voor (kleine) kinderen kopen, maar geef deze dan vlak voor 1 december, want anders jengelt het kroost elke dag om een vakje open te maken.

Mijn vrouw kreeg reeds op haar verjaardag, 4 november, van de oudste dochter en schoonzoon een prachtige adventskalender van een cosmeticamerk. Kennelijk de adventshit (wat je ook kan lezen als advent-shit) van het jaar. Achter elk deurtje vind je een luxe cadeau in een feestelijke verpakking en dat 24 dagen lang.

Stukje zeep

Ik heb nog nooit een adventskalender gekregen. Kennelijk geen mannending. Daarom houd ik het exemplaar van mijn vrouw maar even vast. Misschien mag ik de komende weken ook een deurtje openmaken en krijg ik een stukje zeep.

 


Tip van de week

Olievlekken op uw oprit of in uw garage zijn uiterst vervelend. U kunt ze (enigszins) verwijderen met bakpoeder of kattenbakkorrels. De korrels fijnwrijven, het poeder op de vlek verspreiden en na een dag opvegen. Als dat niet lukt, kunt u Remmenreiniger kopen. De bus goed schudden en op de olieplek inspuiten en laten drogen. Eventueel herhalen.  Dit spul is behoorlijk agressief dus doe voorzichtig.

Meer DenD