Emile wil een standbeeld voor de vrouw!

Door: DitjesenDatjes
25-07-2018

Het is vreemd dat er geen standbeeld voor de ouderwetse huisvrouw bestaat. Want deze loodzware baan verdwijnt uit onze samenleving omdat steeds meer dames in de eerste plaats een betaalde baan hebben. Dat was een jaar of zestig geleden wel anders. Dames en heren, lees en huiver. 

Behaag uw man! 

 Bij ouderen staan de naslagwerken misschien nog in de boekenkast. Ik bedoel de serie ‘Baedeker voor de vrouw’. Liefst 25 delen die in de jaren vijftig werden uitgegeven. Ik bezit 13 delen met bijna 4.000 pagina’s tekst. 

Jonge huisvrouwen die nu ouder zijn dan 70 jaar kregen of kochten deze werken die konden helpen bij hun taak als ‘toegewijde’ huisvrouw.  

Nog in de jaren vijftig waren vrijwel alle getrouwde dames huisvrouw. Vrouwelijke ambtenaren werden zelfs ontslagen als ze een dikke buik kregen. 

De man was de kostwinner en de vrouw de spil van het gezin met werkweken van soms wel 100 uur. Zij was een manager pur sang die het huis schoonmaakte, de was kookte en de tuin aanharkte. Zij kon breien, sokken stoppen, borduren en naaien en van haar werd verwacht dat ze zich ontpopte tot keukenprinses. Zij was zuinig, deed de boodschappen en baarde kindjes. Soms aan de lopende band.  

 

De vrouw moest ook de man behagen en kennelijk niet andersom.  Zij moest, eenmaal getrouwd, een verleidelijke vrouw tussen de lakens zijn. Maar voor het huwelijk moest zij haar begeerte in toom houden. Zo las ik in deel 15 (Vrouwenarts helpt) hoe dames gewaarschuwd worden niet met de eerste de beste man het bed in te duiken.  ‘Een oppervlakkige vriendschap kan snel omslaan in een hartstochtelijke verliefdheid. Dit komt door de klierwerking die de vrouw niet beheerst waardoor zij alle normen loslaat en als vrouw niet in staat is zich uit de hartstochtelijke omhelzing terug te trekken’. De vrouw was kennelijk wulps, de man een stoere vent.  

Toch bleek uit onderzoek van Philips uit 1964 dat het overgrote deel van de huisvrouwen in deze rol zeer gelukkig was. Kennelijk niets anders gewend. Een halve eeuw later zijn vrouwen niet meer weg te denken uit het arbeidsproces.   

Het huishouden wordt nu gemiddeld in 12 uur per week gedaan. Door man en vrouw en zo heurt het ook.  

 


 

Winkel van de maand  

Wonen met groen in Delft 

 Groene Vingers in de autoluwe binnenstad van Delft is niet zomaar een bloemen- en plantenwinkel. Eigenaresse Karin Vollering heeft er een totaalconcept van gemaakt. Zoals dat zo trendy heet. 

Zij vertelt: ,,Bij ons kom je vooral voor de combinatie planten en woonaccessoires. Daar geven wij advies in. Staat de plant binnen of buiten? In de schaduw of in de zon? Moet hij veel of weinig water? Wil je de plant vertroetelen of het liefst helemaal niet verzorgen. En dan natuurlijk de combinatie. Met mooie potten en vazen, krukjes, tafeltjes, stolpen, hangers; er is heel veel variatie.  Kortom de plant als blikvanger in je woning of buiten op het balkon of terras. Maar je kunt bij ons natuurlijk ook een gewone plant kopen.  Wij zijn er voor iedereen.” 

Karin heeft een jarenlange ervaring in diverse functies in tuincentra. Nu zet zij zich 100% in voor haar passie en dat is wonen met groen.  

Zoals het een moderne winkel betaamt, geeft Karin ook workshops en zij stileert de interieurs van huizen en winkels.  

Een hippe plant van dit moment vindt zij de Calathea met fraai getekende bladeren. Je kunt deze plant best een beetje in het donker zetten. 

 Groene Vingers 
Burgwal 23 Delft
groenevingersdelft.nl  

 


Helpt ’t of helpt ’t niet?  

 Weerstand opbouwen met een pil 

 Vooral in de winter krijg ik mails van lezers die allerlei vitaminepillen aanprijzen om een betere weerstand op te bouwen en voor tal van andere fysieke ongemakken te gebruiken. Zo zweert een lezeres bij de L-lysine pil die je in grote hoeveelheden bij de drogist kunt kopen.  Zo zou deze pil geweldig helpen bij de behandeling van een koortslip. Ook kreeg ik een brief van een mevrouw die wel vijf vitaminepillen per dag slikt en nooit last heeft van keelpijn.  Hier moest ik erg om lachen want misschien krijgt deze dame ook geen keelpijn als ze die pillen helemaal niet slikt. 

In negen van de tien gevallen helpen vitaminepillen helemaal niet om de weerstand te verhogen. Een lage weerstand waardoor je eerder bevattelijk bent voor infecties komt door slaaptekort, stress, slechte voeding of het gebruik van bepaalde medicijnen. Als je goed en gezond eet, voldoende rust, schoon op jezelf bent, stress vermijdt en vaak beweegt, bouw je de beste weerstand op. Het is nooit aangetoond dat vitaminen in een pilletje de weerstand verhogen. Maar als u erin gelooft, blijf dan lekker slikken.  

 


Tips van de maand 

 Schuurpaper 

Als Cor Roerdink pluisjes op zijn trui heeft, gebruikt hij geen plakroller. Hij neemt een stuk schuurpapier fijn of grof. Dat hangt van de kleding af.  Hij legt het kledingstuk op een strijkplank en gaat met het schuurpapier steeds in een richting over de stof. Het resultaat is verbluffend.  

 Zeeppompje 

Els Kat heeft helemaal geen speciale vlekkenverwijderaars in huis.  Zij vindt dat onnodig. Zij vertelt: ,,In plaats daarvan heb ik een zeeppompje op het aanrecht. Ik maak een vlek onder de kraan nat en doe er een kloddertje handzeep op en wrijf de vlek stevig tussen mijn duimen. Elke vlek verdwijnt maar soms duurt dit wat langer. Daarna goed uitspoelen en klaar is Kees.  

Vaseline  

Mevrouw D.W. Wichers-Spreen gebruikt vaseline voor het poetsen van echt leren schoenen. Dit voorkomt dat het leer op den duur uitdroogt.  

Karnemelk 

Anita Stieber maakt een dof geworden ligbad en wastafel op een bijzondere manier glimmend. Zij mengt gelijke delen karnemelk en schoonmaakazijn en doet daar een handje zout bij en wrijft daarmee de doffe oppervlakte in. Het resultaat is een glanzend bad en wasbak. 

Hardnekkige schimmel 

Johan van de Pest heeft een goedkope manier om schimmel te verwijderen.  

Vul een plantenspuit met eenderde bleekmiddel en tweederde water. Even goed schudden en de schimmelplekken bespuiten. Na een paar minuten verdwijnt alle schimmel.  Wel even naspoelen met een sopje van afwasmiddel. 

 


Win een bon! 

Heeft u een geweldige tip of een leuk verhaal? Mail naar [email protected] en maak kans op een waardebon van €25. Vergeet uw adresgegevens niet te vermelden. Al mijn tips vindt u op www.huishoudbode.nl 

Meer DenD