Emile zit er warmpjes bij

Door: DitjesDatjes
17-02-2018

Wij stoken thuis al jaren hout in de gesloten houtkachel. In de achtertuin heb ik een schuur met vier compartimenten en die zijn gevuld met allerlei soorten haardhout. Ik denk dat er 16 kuub in kan.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Wij hebben de houtkachel elke dag aan van oktober tot april. Ik denk dat we er circa acht kuub in het seizoen doorheen jagen. Door de kachel stijgt de temperatuur in de woonkamer met circa 2 graden. Rond negen uur ’s avonds wordt de kachel niet meer bijgevuld, want dan stook je voor de nachtspookjes bij ons in huis.
Ik betaal zelden of nooit voor haardhout. Soms laat ik een boom in de eigen tuin omzagen en elke twee tot drie jaar de veertien wilgen bij ons achter. Dat is overigens hout dat snel op is.

Belletje

We hebben ook een familielid in het dorp die 20 bunder appel- en perenbomen heeft en oudere fruitbomen worden nog wel eens een kopje kleiner gemaakt. In ons buurtje aan de dijk staan zeven huizen en iedereen heeft een haardkachel en bij mijn
weten betaalt niemand voor zijn hout. Een houtkachel is dus een rendabele investering al genieten we vooral van de behaaglijke warmte en de mooie gloed. Vooral mijn jongste
dochter en de hondjes Stoffer & Blik kruipen bijna in het vuur. Mijn oudste dochter en schoonzoon hebben nu ook een houtkachel in hun woning in het Oude Noorden in Rotterdam. Dan krijg ik een belletje: ‘Pap, als je morgen komt, neem je dan een paar dozen hout mee?” Dat is een gekunstelde oplossing en ik keek onlangs hoe duur haardhout is en ik schrok me een ongeluk. Goed en gedroogd hout van essen, beuken of eiken kost gemiddeld 185 euro per kubieke meter in een krat en 150 euro in een big bag. Dan wordt het wel keurig netjes thuis bezorgd.

Als ik hout via internet zou moeten kopen ben ik 8×185 = 1485 euro per stookseizoen kwijt. In dat geval ga ik op een houtje bijten. Je hebt ook wel aanbiedingen van 100 euro per kuub en bij ons op het platteland kun je bij een ‘boertje’ een kuub voor 60 tot 75 euro kopen, maar dan moet je het meestal zelf ophalen en het zal niet allemaal tophout zijn en ook niet gedroogd. Twee van onze vier compartimenten zijn nu leeg gestookt. Ik moet dus op zoek naar circa acht kuub hout. Tom Poes, verzin een list.

Reacties: [email protected]

Tip van de Week:

Hout voor de haard

Hout moet droog zijn. Dat zorgt voor het beste resultaat en de minste uitstoot van fijnstof. Ik laat hout minstens twee jaar drogen onder een afdakje waar de wind lekker doorheen kan. Hout dat lang brandt, komt van beuken, eiken, essen (mooie vlam) en kastanje. Berkenhout brandt korter. Fruitbomenhout is ook prima maar de stammetjes zijn dun. Dit hout ruikt lekker. Wilgenhout is niet zo geschikt en zorgt voor de nodige roetvorming. Populierenhout is zo opgebrand. Naaldhout zou ik hooguit gebruiken in combinatie met ander hout. Het heeft veel hars.

Meer DenD