Emile’s bezems vegen schoon

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Het hoge woord moet eruit. Anders hoort u het misschien van een ander. Ik ben een bezem- en borstelfetisjist. Ik ‘vereer’ de grote borstel aan of zonder steel. Ik heb een enorme verzameling, maar we hebben ook veel ruimte. Eerlijkheidshalve heb ik de meeste gekregen om te testen.  

Verkoop bezems

Bezems staan voor schoonmaken en als huishouddeskundige is dit voor mij ‘snoepgoed’. Maar de bezem wordt ook geassocieerd met hekserij en na mijn pensioen hoop ik op een bezem weg te vliegen naar Atlantis. 

De verkoop van vooral straatbezems en bepaalde borstels is de afgelopen 50 jaar drastisch gedaald. Iedereen heeft een stofzuiger of een bladzuiger voor buiten en de meeste jongeren schrobben niet meer. Ziet u dat jonge grut wel eens op de knietjes hun ellebogenstoom gebruiken?  

Het bedrijf Van Dijk uit Heerhugowaard heeft misschien wel de grootste sortering. De website borstelwerken.nl is uit het jaar nul maar een feest van herkenning. Via 123borstels.nl kunt u nu ook bestellen.  

Veel van de borstels heb ik: badborstel, autowasborstel, boenborstel, werkborstel, afwasborstel, tandenborstel, schoenborstel, toiletborstel. 

Heel populair is de houten nagelborstel die ik onder de douche gebruik als ik in de tuin heb gewerkt. Ik moet dan ook mijn knieën boenen want ik verwijder onkruid altijd zittend op mijn knieën en de (natte) aarde trekt dan dwars door mijn werkbroek.  

Ik heb zelfs een borstel met een lange steel getest om een GFT-bak te reinigen. Nogal nutteloos. 

De luiwagen bij ons is met pensioen. Leifheit vloerdweil heeft hem verslagen.  

De zogeheten voetenveger met drie borstels is versleten en staat nog voor de sier buiten. Net als de takkenbezem waarmee ik over enige tijd dus wegzweef. De strobezem doet nog wel dienst om blad bij de voordeur weg te bezemen. Ook de ragebol is nog in leven.  

Een kleine zaalveger van varkenshaar gebruik ik voor de schuur. Dat is echt een lekker ding. De vlijmscherpe onkruidbezem vind ik daarentegen helemaal niks.  

Palboom

Maar wat is de beste buitenbezem voor huishoudelijk gebruik? Ik geef het woord aan Peter van Dijk. Hij is al 35 jaar baas van zijn borstelbedrijf. Hij zegt: ,,Ik ga dan meteen voor de 100%  Bahiabezem. De vezel komt van de lianen van een Braziliaanse palmboom. De bezem heeft veel veerkracht en soepelheid en is ook nog stevig. Koop wel een goed passende steel.”  

Tags

BUITENEMILE BODE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie