Entertainment-deskundige Jos la Grande: B-Day voor Ali

Ali B moet vandaag voor de rechter verschijnen, maar een terugkeer lijkt onmogelijk, vindt entertainment deskundige Jos la Grande.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De voormalige spraakwaterval Ali B koos voordat hij aan zijn rapperscarriere begon al meteen voor een artiestennaam met een initiaal. Dat maakt het voor de rechtbankverslaggevers die vandaag de strafzaak van Ali volgen extra gemakkelijk. Voor twee aanrandingen en twee verkrachtingen wordt B. vervolgd.

Ali en zijn advocaten zullen de ernstige beschuldigingen ontkennen, de feiten en omstandigheden verzachten op B-Day en daarmee de getuigenissen van drie vrouwen onderuit (proberen) te schoffelen.

Een uiterst pijnlijke situatie, omdat het bloot legt hoe de voormalige knuffelbeer zich in allerlei bochten wringt om uit de gevangenis te blijven. Want wordt de Almeerder na twee jaar vergetelheid, soms doorgebracht in zonnige oorden onder een parasol aan het zwembad, veroordeeld, dan hangt Ali jaren lik boven het hoofd als de rechter de beschuldigingen bewezen acht.

Sodom en gomorra

Ali was een van de hoofdpersonen in het Hilversumse sodom en gomorra, dat door het programma BOOS van Tim Hofman transparant werd gemaakt. Dat er sprake was van een ongepaste, grensoverschrijdende cultuur waarin vrouwen als lustobject werden gezien door sommige betrokkenen, wil echter nog niet zeggen dat dit alles bewezen kan worden en strafbaar wordt gesteld door de rechter.

Zo werd onlangs duidelijk dat bandleider Jeroen Rietbergen niet wordt vervolgd (tot grote opluchting van zijn partner Linda de Mol en rest van de mediafamilie) vanwege gebrek aan bewijs, maar werd ook de The Voice Kids-zaak van grensoverschrijdend gedrag tegen Marco Borsato geseponeerd. Ook vanwege gebrek aan bewijs.

Overigens wordt de ooit zo geliefde zanger wel vervolgd vanwege een ontuchtbeschuldiging. De advocaten van Borsato zeggen dat 29 ontlastende getuigenverklaringen en bewijsmiddelen aantonen dat de zanger zich niet heeft schuldig gemaakt aan ontucht.

Twee jaar zwijgen

Na twee jaar zwijgen, zal de stem van Ali B vandaag voor het eerst weer hoorbaar zijn. Hij zal zich moeten verantwoorden voor zijn gedrag ten overstaan van onafhankelijke rechters. Hoe zal hij zijn verdediging voeren? Worden de drie vrouwen als leugenaars neergezet? Het zal vandaag en morgen blijken. Het verhaal van zangeres Ellen ten Damme bijvoorbeeld. Ze legde een verklaring af bij de politie over de vermeende verkrachting in Marokko door Ali B, waar ze meewerkte aan het programma De Muziekkaravaan.

Of Jill Helena, voormalig finaliste van The Voice, die 5 jaar na haar deelname aan de talentenjacht, zou zijn aangerand door verdachte B.

Reputaties

Niet alleen de reputatie van Ali B staat hier op het spel, maar ook die van BOOS-maker Tim Hofman. Nederland stond op zijn kop toen Hofman kwam met zijn pijnlijke onthullingen over The Voice. Deze Nederlandse MeToo-affaire bracht het kabinet ertoe om zelfs een regeringscommissaris, Mariëtte Hamer, te benoemen. Tot op de dag van vandaag is zij nog steeds in functie.

Het is onmiskenbaar zo dat het grensoverschrijdende gedrag achter de schermen bij The Voice terecht heeft geleid tot het stopzetten van de talentenshow. Dat kunnen Hofman en zijn redactie op hun conto schrijven. Maar het strafrechtelijk bewijzen van het laakbare gedrag is een andere zaak.

Ongeloofwaardig

Dat de reputatie van Ali B-advocate Natacha Harlequin, een mislukte presentator die vorige week plotseling haar stoeltje aan de desk van Shownieuws gebruikte om haar client Ali schoon te praten, is duidelijk. Hoe geloofwaardig is Harlequin nog als advocate of als entertainmentdeskundige?

Voor Ali B en zijn reputatie heeft de afloop van zijn rechtszaak enorme impact. Toont hij wel of geen berouw tegenover de drie vrouwelijke slachtoffers? Acht de rechtbank de beschuldigingen bewezen dan draait Ali B de gevangenis in.

Advocaten van de voormalige knuffelbeer zullen aanvoeren dat de BN’er zijn publieke straf al heeft ondergaan. Hoe het ook afloopt, een terugkeer op termijn naar de spotlights is vrijwel onmogelijk. Zelfs als Ali op zijn B-Day vrijuit gaat.

Tags

ALI BELLEN TEN DAMMEJEROEN RIETBERGENMARCO BORSATORECHTBANKTIM HOFMAN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck