Entertainment deskundige Jos la Grande: Podcast is een podium voor leuteraars

Podcast geleuter Katja Schuurman is een nieuwe plaag.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Heb je een zekere bekendheid? Ben je in staat om je kaken op en neer te bewegen en geluid uit je luchtpijp te persen? Dan begin je een podcast als je het verder ook niet meer weet! Het nieuwe audiospeeltje werkt als een magneet op nietskunners, semi-intellectuelen en journalisten.

Van Koning Podcast Sander Schimmelpenninck tot het andere uiterste socialite Estelle Cruijff. Ze gebruiken de microfoon om te leuteren. Over niets. Lucht verplaatsen. Keuvelen. Brallen. Koetjes en kalfjes.

Verdomde ijdelheid

Babbelaars hebben andere babbelaars gevonden om van gedachten te wisselen over hun flinterdunne bestaan. Want het blijken meestal duo’s te zijn die denken wat zinnigs bij te dragen. Maar in het kader van wat dan? Maatschappelijk nut? Of is het ijdelheid die hen drijft op het pad van de podcast? Geld kan het niet zijn, want als er straks betaald moet worden voor de luchtverplaatsing, is het snel afgelopen.

Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius zijn te beluisteren in ‘Marc-Marie & Aaf Vinden Iets’. De titel dekt de lading niet. Ze vinden namelijk helemaal niets. Of Aaf’s man dan, Gijs Groenteman die met Marcel van Roosmalen ook een podcast maakt, ‘Weer een Dag’. Inderdaad, wéér een podcast. De overbodigheid klinkt door in de titel.

Stuitende lichtheid

Of Frederiek Spigt en Katja Schuurman in ‘Schuurman & Spigt ruimen op’ die lekker kletsen hoe groot de vagina is. Ook dit is van een stuitende lichtheid. Niemand vraagt zich van de nieuwe podcastmakers ‘waar ben ik eigenlijk mee bezig’. Voor je het weet heeft straks elke Nederlander zijn eigen podcast!

Ook het uitstorten van een intellectueel sausje over een podcast zoals in ‘Ongefilterd met Kitty en Elif’ scoort goed. Het gaat dan even niet over ‘exitentieel’ zware onderwerpen. Maar meer waarom het klootjesvolk Nivea gebruikt en geen zalfjes van honderd euro per tube koopt. En dat mannen met Birkenstocks in werkelijkheid holbewoners zijn. Overigens zijn de makers van Ongefilterd, de millennials Kitty Herweijer en Elif Isitman, wél zeer vermakelijk en talentvol.

Uitzonderingen

Er zijn gelukkig uitzonderingen in podcastland. Boekestijn en De Wijk bijvoorbeeld, als je meer wil weten over oorlog en vrede. En andere uitstekende journalistieke podcasts, zoals Het Deventer Mediadrama, De Laatste Dans, Bob, Achter gesloten Deuren of bijvoorbeeld De Tumor Tapes, zijn je aandacht meer dan waard.

Maar wees vooral zuinig op je tijd! Luister niet naar rommel.

Tags

ESTELLE CRUIJFFKATJE SCHUURMANMARCEL VAN ROOSMALENPODCASTSANDER SCHIMMELPENNINCK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck