Entertainmentexpert Jos la Grande: Daarom zien we Matthijs van Nieuwkerk voorlopig niet meer terug op tv

Time out voor Matthijs van Nieuwkerk
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De opnames van de Top 2000 Quiz met presentator Matthijs van Nieuwkerk zijn zaterdag de dag van de vernederende publicatie meteen gestopt. Na de explosieve onthullingen in De Volkskrant over het grensoverschrijdende gedrag van Van Nieuwkerk, is het besef doorgedrongen dat de tv-koning van Nederland bij tijd en wijle ook flink kan doordraaien.

Daarom is dit het moment dat Van Nieuwkerk eens heel erg lang in de spiegel moet kijken. Kun je nog wel doorgaan met je tv-werk nu je publiek weet dat je als bewierookte anchor je emoties niet kan bedwingen. Hoe ver weg ben je als je deze ernstige kortsluiting toelaat? Verblind door het succes van de talkshow, sterallures of mogelijke faalangst kreeg – onder bescherming van de Hilversumse tv-bonzen – de verbale agressie vrij spel. Achter de schermen was er een totaal andere Matthijs dan voor de schermen.

Bewierookt door vriend en vijand

Maar wat een prachtige tv maakte Matthijs van Nieuwkerk met DWDD. Door vriend en vijand werd hij bewierookt en vooral door zijn vriendenkliek, die figureerde aan zijn talkshowtafel. Achteraf blijkt dat alle waarden waar DWDD voor stond (creatieve vrijheid, respect voor je medemens, liefde en genegenheid) de presentator vergat als de camera’s uitgingen en jonge medewerkers werden uitgefoeterd.

Van Nieuwkerk en zijn trawanten, zoals chefredacteur Dieuwke Wynia, gedroegen jarenlang zich als bullebakken zonder enige zelfreflectie. Hun excuus, ze wilden het meest ultieme bereiken met de tv-show, ging ten koste van normen en waarden die je hanteert in de omgang met de jonge garde achter de coulissen. Trappen naar je ondergeschikten als onderdeel van een zogenaamd leerproces deugt niet en nooit niet.

De tv-koning is van de troon gevallen

Matthijs, vriend van de Nederlandse huiskamers, is van zijn voetstuk gevallen. De kans op herhaling lijkt bovendien aanwezig. Afgelopen zomer was er opnieuw een incident van grensoverschrijdend gedrag bij de opnames van Chansons!, meldde De Volkskrant.

Zolang er geen professionele hulp wordt ingeroepen, moet de tv-legende tegen zichzelf in bescherming worden genomen. De NPO, productiebedrijf Medialane en BNNVara zouden pal moeten staan voor een veilige werkomgeving. Het goedpraten door babyboomers met ‘hiervan word je een betere journalist’ of ‘je schiet wel eens uit je slof’ is beslist uit de tijd.

Hoe kun je nog geloofwaardig met je gezicht op tv na deze mokerslag? Kappen is dan voorlopig de enige conclusie. De tv-koning van Nederland is van zijn troon gevallen. Tijd voor een time-out.

Tags

BNNVARADE WERELD DRAAIT DOORMATTHIJS VAN NIEUWKERKMEDIALANENPONTR

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck