Eropuit December

|||||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Tanja Brouwer

Tip 1 Lichtkunst in Amsterdam  

Ook deze winter, van 29 november tot en met 20 januari 2019, wordt onze hoofdstad verlicht door kunst. Vormgevers, kunstenaar en architecten uit zestien verschillende landen zijn aan de slag gegaan met het thema ‘The Medium is the Message’. Dit jaar zijn voor het eerst alle 30 kunstwerken de hele festivalperiode tegelijkertijd verlicht. Van een gigantische spin boven de Herengracht tot Van Goghs Sterrennacht. De tentoonstelling is via meerdere routes en op verschillende manieren te beleven; varend, fietsend en wandelend.  

www.amsterdamlightfestival.com 

Fotobijschrift en credit: Light a Wish OGE Group artist impression 

 

Tip 2  Kerstmarkt Haarlem  

December is de maand van de kerstmarkten. Door het hele land worden ze

gehouden, maar toch steken er een paar met kop en schouders boven de rest uit. Zoals de kerstmarkt in Haarlem, 8 en 9 december. Ruim 300 kerstkramen staan er in de Kruisstraat, Krocht, Nieuwe Groenmarkt, Zijlstraat, Grote Markt, Riviervismarkt, Klokhuisplein, Oude Groenmarkt, Koningstraat, Botermarkt, Gierstraat en het Proveniersplein. Liefhebbers van kerstliederen moeten in de Schagchelstraat zijn. Hier wordt het Anton Pieckfestival gehouden met in totaal 20 kerstkoren. Zowel de Gravenzaal van het stadhuis als de Bavokerk op de Grote Markt zijn beide dagen open. Om het plaatje compleet te maken kan het publiek (gratis) genieten van een kersballet-uitvoering in de Bavokerk. 

Programma: www.kerstmarkthaarlem.nl. 

Tip 3  IJskoud feestje 

Ook deze winter strijkt de wereld van kraakhelder ijs en glinsterend sneeuw neer in IJsselhallen Zwolle. Meer dan 275.000 kilo ijs en dezelfde hoeveelheid sneeuw hadden de ijskunstenaars nodig voor hun ijs- en sneeuwsculpturen. Het thema van het IJsbeelden Festival, 15 december tot en met 3 maart 2019, is ‘Wereldberoemde verhalen’ en wordt uitgebeeld in kunstwerken tot wel zes meter hoog. Speciale effecten met licht, geluid en projectie maken de beelden nog magischer. Zo worden Romeo en Julia, de Drie musketiers, Robin Hood en Alice in wonderland ijskoud tot leven gewekt.
www.ijsbeelden.nl 

Tip 4 Gouda doet licht uit 

Gouda is de stad van de kaars, de sfeermaker tijdens de donkere dagen. Dat feit wordt elk jaar gevierd tijdens het event Gouda bij Kaarslicht, vrijdag 14 december. Een dag waarop al het kunstlicht uit gaat en alle kaarsjes aan. Vanaf het begin van de middag tot ver in de avond is het feest in de historische binnenstad. Overal klinkt muziek, zijn er wandelingen uitgezet en is er straattheater en dans. De ganzenhoeder en schaapherder met hun dieren nemen bezit van het centrum en de ‘levende’ kerststal is present. In de mooie kerken van Gouda worden gratis concerten gegeven en de Gouwenaars hebben hun stad prachtig versierd. Hoogtepunt van het jaarlijkse lichtfeest is het ontsteken van de gigantische kerstboom, een schenking van Noorwegen.  www.goudabijkaarslicht.nl 

Tip 5  WinterWelVaart 

Een echt winters evenement in de stad Groningen: WinterWelVaart. Ongeveer 25 schepen die aan de kades van de Hoge-, Lage- en Kleine der A liggen, zijn van 21 t/m 23 december open voor publiek. Aan boort van deze mooie schepen kan het publiek genieten van een uitgebreid muziek- en theaterprogramma met artiesten uit alle windstreken. De schippers, de gastheren- en dames, vertellen over hun werk en de schepen. Naast de activiteiten in en rond de schepen, is er ook ruimte voor kunst. Een speciale kunstroute over de kade zorgt ervoor dat je niks hoeft te missen. Aan kleine bezoekertjes is dit jaar ook gedacht. Voor hen is er aan boord van een schip, op de kade en in het Scheepvaartmuseum, een speciaal kinderprogramma samengesteld. 
www.winterwelvaart.nl 

 

Tip 6 Pampus Winterlicht  

Forteiland Pampus, UNESCO-werelderfgoed, is in de maanden december, februari en maart omgetoverd tot Winterlicht, een belevenis voor fijnproevers met een gevoel voor avontuur. Dit avondje uit begint al bij het aan boord stappen van de 19e-eeuwse motorklipper waarmee u van Amsterdam-IJburg naar Pampus vaart. Op het paviljoen van het eiland brandt de houtkachel al lekker. Eerst gaat u het fort in, waar u culinair verrast zult worden. Loop door de vroegere slaap- en werkruimtes van de soldaten, langs de prachtig uitgelichte gangen en muurschilderingen. Na de rondgang gaat u aan tafel waar het seizoengerecht en dessert zijn bereid met ingrediënten van binnen de Stelling van Amsterdam.  

Tip: Sluit de avond af met een ‘Muier’ schippersbitter en geniet van het uitzicht vanaf het fortdak.  

Reserverenwww.pampus.nl/winterlicht 

 

Credit: Mariel.Everling, Knelis. 

 

 

KORT 

ROYAL CHRISTMAS FAIR
14 T/M 23 DECEMBER
Kerstmarkt op de Lange Voorhout in Den Haag met bijna 100 kraampjes, gratis optredens en winterse lekkernijen.
www.royalchristmasfair.nl 

WINTERPALEIS HET LOO
15 DECEMBER T/M 6 JANUARI
Op en rond het Stallenplein van Het Loo staan kerstbomen, branden duizenden lichtjes en zijn feestelijk gedekte tafels.
www.paleishetloo.nl/winterpaleis 

KRIBKESROUTE LIEMPDE
15 DECEMBER T/M 6 JANUARI
In het Brabantse dorpje Liempde kunt u wandelen langs 200 kerststallen. Voor kinderen is er een speciale kinderroute beschikbaar.
www.kribkesrouteliempde.nl 

HAARLEM VIERT CULTUUR
T/M FEBRUARI
Haarlem bouwt een cultureel feestje met Leonardo da Vinci in Teylers Museum, Manet, Singer en Van Gogh in Frans Hals Museum en een jarig Stadsschouwburg.
www.haarlemviertcultuur.nl 

Tags

DECEMBERKERSTMARKTTIPSWINTER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck